Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Den Haag schuift het plan voor het Spui nog even door

Gisteren vergaderde Den Haag over de omstreden verbouwing van het Spuiplein. Er moet nu een alternatief worden bedacht. In de zomer.

Het besluit over het Spuiforum in Den Haag wacht uitstel tot na de zomer. Wel reserveert de Haagse gemeenteraad morgenavond waarschijnlijk 181 miljoen euro voor dit ‘cultuurhuis’ op het Spuiplein, beoogd onderkomen voor Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest en Koninklijk Conservatorium. Intussen moet een alternatief worden onderzocht.

Dat is de uitkomst van een commissievergadering, gisteravond, over het omstreden plan. Hoewel er een principebesluit ligt het Spuiforum te bouwen, is de spanning erover hoog opgelopen. De achterban van de grootste partij, de PvdA, ziet de bouw niet zitten. Raadslid Mustafa Okçuoglu stapte gisteren uit onvrede uit de PvdA-fractie.

1Waarover is er onenigheid?Het Spuiforum vervangt de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater, geopend in 1987 en volgens stadsbestuur en gebruikers verouderd. De 181 miljoen die nieuwbouw kost, vinden tegenstanders te veel, zeker in tijden van bezuinigingen. Voorstanders zien juist een impuls voor werkgelegenheid en de aantrekkelijkheid van de stad.

2Er was toch al besloten dat het gebouw er komt?

Afgelopen november nam de raad een principebesluit over bouw van het Spuiforum. Coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA schaarden zich erachter, de complete oppositie stemde tegen. Er werden voorwaarden gesteld aan financiering, bestemmingsplan en voorlopig ontwerp. Daaraan is volgens het stadsbestuur voldaan.

3Wat is dan nu het probleem? Vorige week maandag bleek een meerderheid van de Haagse PvdA-leden tegen de bouw. Ze vinden het te duur, de financiering te riskant en het draagvlak in de stad te klein. De steun van de PvdA is doorslaggevend voor een meerderheid in de raad. Gisteren stapte raadslid Okçuoglu op. In november stemde PvdA-raadslid Gerard Verspuij al tegen de bouw van het cultuurhuis. Hij heeft aangekondigd dat opnieuw te zullen doen. Ook zonder de steun van deze twee raadsleden heeft de coalitie een (nipte) meerderheid in de Haagse raad.

4Wat vinden de Hagenaars van het Spuiforum?Volgens een recente peiling van Omroep West en tv-programma EenVandaag is driekwart tegen het Spuiforum. Eerder was ook al gebleken dat de meeste inwoners de bouw niet zien zitten. PvdA-raadslid Jos de Jong erkende gisteravond dat zijn fractie te weinig oog geeft gehad voor het (geringe) draagvlak voor het Spuiforum in de stad. De Jong wil de komende maanden met Hagenaars in gesprek gaan over het plan.

5Wat gebeurt er nu?Morgenavond is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Daarin zou een definitief besluit over het Spuiforum vallen, maar door de problemen binnen de PvdA wordt dat waarschijnlijk uitgesteld. In de tussentijd wordt een alternatief onderzocht, zo bleek gisteravond: renovatie van de huidige gebouwen op het Spuiplein in combinatie met gebruik van een leegstaand ministerie vlakbij. De studie moet in september zijn afgerond.

Oppositiepartijen toonden zich sceptisch over de haalbaarheid van een onderzoek naar een alternatief plan. Zij vragen zich af hoe dat kan in twee maanden, nota bene tijdens de vakantieperiode. Omdat al veel onderzoek is gedaan, moet dat volgens PvdA’er Jos de Jong wel degelijk mogelijk zijn. Hij wil dat er een „serieus alternatief plan” wordt ontwikkeld en „niet weer een studietje”. Volgens oppositiepartij PVV is het allemaal één groot toneelstuk en komt het Spuiforum er gewoon.