Demonstratieverbod in Griekenland tijdens komst Schäuble

Griekse gemeentelijke politieagenten protesteerden gisteren tegen een nieuwe bezuinigingsmaatregel waarbij het gemeentelijke politiekorps moet sluiten en duizenden agenten vrezen overgeplaatst te worden. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse politie stelt een protestverbod in voor aanstaande donderdag, meldt persbureau AP. Dan komt namelijk de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble langs. De Griekse oppositie noemt het “fascistisch en ondemocratisch”.

Gedurende elf uur mag er niet gedemonstreerd worden in het centrum van Athene, als Schäuble een bezoek brengt aan de hoofdstad. Premier Antonis Samaras gaat met Schäuble praten over een speciaal ondersteuningsprogramma van Duitsland voor Griekse midden- en kleinbedrijven.

In een verklaring laat de politie weten een cordon op te stellen rond het centrum van de stad waarin “publieke samenscholingen en bijeenkomsten” zijn verboden tussen negen uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds. Demonstranten mogen niet in de buurt van het parlement en het Syntagmaplein komen, waar de afgelopen dagen is geprotesteerd tegen een nieuwe bezuinigingsronde.

Een woordvoerder van oppositiepartij Syriza bekritiseerde de maatregel. Hij noemde de beslissing “ondenkbaar in een Europese stad”.

Grieken de straat op tegen nieuwe bezuinigingsronde

Burgemeesters uit heel Griekenland trokken vandaag naar de hoofdstad om samen met duizenden Grieken te betogen tegen een nieuwe bezuinigingsronde van de regering, waarover het parlement vanavond moet stemmen. Het Internationaal Monetair Fonds en andere Europese landen hebben maatregelen geëist als voorwaarde voor de noodhulp waarop Griekenland sinds 2010 leunt.

Door de nieuwste maatregelen vrezen 12.500 ambtenaren, vooral leraren en gemeentelijke werknemers, onvrijwillig te worden overgeplaatst of mogelijk ontslagen. Het zal ook de weg vrijmaken voor 15.000 ontslagen eind volgend jaar. Het is de derde dag op rij waarop geprotesteerd wordt.

Gisteren lagen het Griekse openbaar vervoer, vliegverkeer, ziekenhuizen en andere openbare diensten voor de vierde keer dit jaar plat vanwege een algehele staking. Al de hele week zijn stadhuizen gesloten. Vorige maand gingen mensen ook al de straat op om te protesteren tegen de sluiting van de staatsomroep. Die werd weer heropend nadat een rechtbank oordeelde dat premier Samaras zonder instemming van de twee kleinere coalitiepartners, Pasok en Democratisch Links, de omroep sloot. Samaras wil de omroep hervormen, die volgens hem een “symbool van verspilling en gebrek aan transparantie” is.

    • Judith Laanen