De mens is slecht, ook in 2023

The Purge. Regie: James DeMonaco. Met: Ethan Hawke, Lena Headey, Edwin Hodge. In: 50 bioscopen.

De ene na de andere dystopische sciencefictionfilm komt deze zomer in de bioscopen. Daarvan weet The Purge al over tien jaar de wereld werkloosheid- en misdaadvrij te krijgen dankzij het jaarlijkse ritueel van de ‘purge’: een ‘louterende’ nacht waarin alle misdaden zijn toegestaan.

In praktijk betekent dat dat de rijken zich terugtrekken in hun ommuurde woonwijken; de film begint met een reeks tv-commentaren waarin critici opperen dat de ‘purge’ een gelegitimeerde manier is om van armen af te komen. Hier legt de film een interessante ideologische premisse bloot, als tegenhanger van de klassieke zombiefilm waarin het proletariaat wraak kwam nemen. Voor de nieuwe ‘founding fathers’ van Amerika is misdaad namelijk louter gevolg van slechtheid. Iets wat in hun ogen (en die van de film) in de menselijke natuur zit, maar zich prima laat kanaliseren.

In die zin is The Purge als film zelf ook bedoeld als reinigingsritueel, maar voor zoiets kun je beter een schaamteloze slasherfilm bekijken dan deze strenge variant op het ‘home invasion’-genre. Ook voor de familie van beveiligingsexpert James Sandin (Ethan Hawke), die een fortuin verdiende met veiligheidssystemen, blijkt de burcht uiteindelijk ook een gevangenis en de veiligheid schijn. Maar helaas mondt alle suspense in de finale slechts uit op een vuurwerk van losse flodders.

    • Dana Linssen