De droom van een schoonzoon-journalist

In het vierdelige documentaire essay My America laat VRT-correspondent Michiel Vos de kijker kennismaken met ‘zijn’ Amerika, zoals hij het de afgelopen tien jaar heeft leren kennen. Tegelijk doet hij zijn persoonlijke Amerikaanse droom uit de doeken: van Nederlandse immigrant tot Amerikaanse staatsburger en schoonzoon van een van de meest invloedrijke vrouwen van Amerika: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. We zien hoe hij aan het land zijn hart heeft verpand, maar niet zijn gezond verstand, zijn Hollandse nuchterheid en zijn kritische geest. Vanaf woensdag 17 juli om 20.35 u. Michiel Vos bekijkt ‘zijn’ Amerika door de ogen van bevriende politici, al dan niet beroemde mede-immigranten, Amerikaanse familieleden en political donors die hij al jaren kent. Daarbij laveert hij, net als de gemiddelde Europeaan, tussen verwondering, bewondering en afgrijzen. Amerika is een voorbeeld maar ook een waarschuwing. Amerika maakt het beste (dingen als de iPhone) maar doet ook het slechtste (de oorlog in Irak bijvoorbeeld) en in die balans en dat contrast ligt Amerika’s kracht en appeal voor elke waarnemer. Michiels zoektocht naar ‘zijn’ Amerika begint bij de American Dream: KISS- frontman Gene Simmons vertelt in zijn huis in Beverly Hills hoe hij het gemaakt heeft in Amerika. Simmons’ motto: “Be a chameleon – I’ll be whatever you want me to be, just pay me.” Henry Kissinger geeft Michiel in zijn kantoor aan het keurige Park Avenue in New York advies over de manier om het best te assimileren: “My advice is to blend in,” bromt hij – “America makes it so easy.” Paul Verhoeven, mede-Nederlander en regisseur van Basic Instinct raadt Michiel in Los Angeles aan “Not to be yourself,” maar jezelf te omringen met alles wat Amerikaans is. Arnold Schwarzenegger roept Michiel toe toch vooral een Amerikaanse te trouwen, zoals hij dat zelf ook deed. Michiels oom Phil Kaufman, regisseur van The Unbearable Lightn © Michiel Vos

My America

(deel 1 van 4)Canvas, 20.35 - 21.00 uur

„Don’t be yourself, follow the stream.” Dat is volgens Paul Verhoeven de manier om in Amerika te integreren. In de vierdelige documentaireserie My America laat Amerika-correspondent Michiel Vos zien wat het betekent om Amerikaan te zijn.

Vos is – net als het merendeel van zijn geïnterviewden – immigrant. Na een ceremonie op Ellis Island in 2010 waarin hij trouw zwoer aan de Amerikaanse vlag, werd hij genaturaliseerd. Te zien zijn interviews met bekende immigranten (en hun kinderen) als Barack Obama, Henry Kissinger, Arnold Schwarzenegger en modekoningin Diane von Furstenberg. Ook maakt de kijker kennis met ‘zijn’ Amerika. Het emigrantenbestaan van Vos lijkt een modern Amerikaans sprookje. Eén van de redenen dat hij prominente gasten kan ontmoeten, is zijn schoonmoeder: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Vos’ vrouw, filmmaker Alexandra Pelosi, biedt toegang tot de filmwereld. Zo behoren barbecues in de achtertuin van het Witte Huis en backstage-ontmoetingen met bekende mediafiguren tot zijn bestaan als immigrant.

Toch is ‘The American Dream’ niet louter positief. Zo neemt Vos de liefde voor wapens en de Irak-oorlog kritisch onder de loep. Amerika als voorbeeld, maar ook als waarschuwing.

Grace Wermenbol

    • Grace Wermenbol