De Amerikaanse droom van een schoonzoon-journalist

My America (deel 1 van 4)Canvas, 20.35 - 21.00 uur

„Don’t be yourself, follow the stream.” Dat is volgens regisseur Paul Verhoeven de manier om in Amerika te integreren. In de vierdelige documentaireserie My America laat Amerika-correspondent Michiel Vos zien wat het betekent om Amerikaan te zijn.

Vos is – net als het merendeel van zijn geïnterviewden – immigrant. Na een ceremonie op Ellis Island in 2010 waarin hij trouw zwoer aan de Amerikaanse vlag, werd hij genaturaliseerd. Naast interviews met bekende immigranten (en hun kinderen) als Barack Obama, Henry Kissinger, Arnold Schwarzenegger en modekoningin Diane von Furstenberg, maakt de kijker kennis met ‘zijn’ Amerika. Het emigrantenbestaan van Vos lijkt een modern Amerikaans sprookje. Één van de redenen dat hij prominente gasten kan ontmoeten, is zijn schoonmoeder: Nancy Pelosi, de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een van de meest invloedrijke vrouwen van Amerika. Vos’ vrouw, filmmaker Alexandra Pelosi, biedt toegang tot de filmwereld. Zo behoren barbecues in de achtertuin van het Witte Huis en backstage-ontmoetingen met bekende mediafiguren tot zijn bestaan als immigrant.

Toch is ‘The American Dream’ niet louter positief. Zo neemt Vos de Amerikaanse liefde voor wapens en de Irak-oorlog kritisch onder de loep. Amerika als voorbeeld, maar ook als waarschuwing.

    • Grace Wermenbol