Bezoekers bewerken met een bladblazer

Volgens Tadas Cerniauskas zijn de foto’s die hij maakte voor het project Blow Job niet alleen vermakelijk omdat de modellen er grappig uitzien, maar ook omdat ze zelf meelachen. „De geportretteerde moest diep inademen en zijn adem vasthouden totdat mijn assistent de wind in zijn gezicht blies. De kracht ervan is te vergelijken met wat je voelt als je je hoofd uit het raam steekt van een auto die 300 mijl per uur rijdt”, vertelt de Litouwse kunstenaar.

De 29-jarige Cerniauskas is opgeleid tot architect, maar besloot in 2010 zich op fotografie te storten. Voor Blow Job fotografeerde hij modellen terwijl een krachtige bladblazer een enorme luchtstroom in hun gezicht blies. „Niemand is gewond geraakt, maar we hebben wel wat veiligheidsmaatregelen genomen en alles zo goed mogelijk voorbereid.”

Cerniauskas bedacht de serie voor de open dag van het gebouw waar zijn studio Tadao Cern zit, tijdens de Design Week van Vilnius. „Ik wilde iets doen waar alle bezoekers aan deel konden nemen.” Het kostte hem maar enkele seconden om een foto te maken.

Cerniauskas had snel door dat het project een hit zou kunnen worden. „De studio stond opeens vol met mensen die zich ontzettend amuseerden en filmpjes maakten met hun telefoon. Enkele dagen later zette ik de beelden online. Toen ik de volgende morgen mijn computer aanzette, had ik in mijn mailbox vijftig interviewaanvragen.”

Het project was bedoeld voor een dag en moest de Litouwer bekender maken in Vilnius „Het omgekeerde gebeurde”, besluit hij lachend. „Ik krijg al maanden aandacht uit de hele wereld, meer dan in mijn eigen land.”

    • Joke Beeckmans