ASML verhoogt omzetverwachting

Chipmachinefabrikant ASML heeft de omzetverwachting voor dit jaar verhoogd Foto ANP/ Koen Suyk

Chipmachinefabrikant ASML verhoogt de omzetverwachting voor dit jaar na toenemende orders in het tweede kwartaal. Het bedrijf verwacht in 2013 vijf miljard euro omzet te behalen, tegenover de eerdere raming van 4,7 miljard.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het vandaag bedrijf heeft bekendgemaakt. De omzet in het tweede kwartaal van dit jaar viel met 1,15 miljard euro lager uit dan de 1,3 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Omzet omhoog door ‘gezonde’ vraag

De verhoogde omzetverwachting baseert de chipmachinemaker op een ‘gezonde’ vraag vanuit de mobielgeheugenmarkt. ASML meldt wel dat in de nieuwe verwachting van vijf miljard geen rekening is gehouden met de dit jaar overgenomen Amerikaanse branchegenoot Cymer.

De nettowinst van ASML kwam in het tweede kwartaal uit op 239 miljoen euro. Inclusief de cijfers van Cymer was dit 221 miljoen euro. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog 96 miljoen euro. De orderinstroom kwam uit op 1.065 miljoen euro.

ASML heeft ‘indrukwekkend voorspelbare cijfers’

Volgens onze technologieredacteur Marc Hijink is het indrukwekkend hoe ASML zijn cijfers kan voorspellen:

“Ze laten zich zelden verrassen, ondanks de schommelingen in de vraag naar chips en hun lithografiemachines. Het bewijst hoe nauw de band is tussen ASML en zijn belangrijkste klanten: Intel, TSMC en Samsung.

    • Frank Huiskamp