Advocaten kapitein Costa Concordia willen strafvermindering

Kapitein Francesco Schettino wacht op het begin van het proces tegen hem in het voor de gelegenheid tot rechtszaal omgetoverde Teatro Moderno. Foto AP / Andrew Medichini

De advocaten van Francesco Schettino, de kapitein van de vorig jaar verongelukte cruiseschip Costa Concordia, willen met de jury en aanklagers een deal sluiten. In ruil voor een schuldbekentenis zou Schettino forse strafvermindering moeten krijgen. Dat meldt persbureau AP.

In plaats van de twintig jaar gevangenisstraf die Schettino riskeert, zou hij dan een straf van drie jaar en vijf maanden krijgen. Al eerder deed de verdediging van de kapitein een voorstel tot strafvermindering. Daar werd toen niet op ingegaan. Ook nu is de verdediging pessimistisch, zegt een van de advocaten, Danato Laino, tegen persbureau AP. Het voorstel is “een formaliteit, want de aanklagers zullen ‘nee’ zeggen”.

De officieren van justitie moeten hun goedkeuring geven aan een eventuele deal. Bij de eerdere poging in mei deden ze dat niet, maar in vijf andere gevallen wel: onder meer de stuurman en andere scheepsofficieren bereikten een akkoord.

De 52-jarige kapitein wordt verdacht van doodslag, van het veroorzaken van een scheepsramp en van het verlaten van de zinkende Costa Concordia voordat alle 3.200 passagiers en duizend bemanningsleden waren geëvacueerd. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. Schettino kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Zelf zegt hij dat de kaart aangaf dat hij in diep water voer.

Lees hier ons achtergrondartikel Hoe schuldig is die ‘cazzo’ (lul)? Proces Costa Concordia eindelijk begonnen

    • Mirjam Remie