41 nieuwe namen voor Lowlands: Dizzee Rascal, James Blake en Bonobo

Voor de mensen die dachten dat het programma wel redelijk rond was: nee, hoor. Vandaag voegde Lowlands liefst 41 nieuwe, vooral dance-, namen toe aan de line-up. Zo mag ‘dubstep’-knutselaar James Blake na een jaartje te hebben overgeslagen weer terugkomen in Biddinghuizen en is hiphop-Brit Dizzee Rascal van de partij. Ook nieuwe acts als CHVRCHES, AlunaGeorge en TNGHT zullen te bewonderen zijn.

James Blake tijdens een concert op het Deense festival Roskilde Foto AP/ Thomas Borberg

Voor de mensen die dachten dat het programma wel redelijk rond was: nee, hoor. Vandaag voegde Lowlands liefst 41 nieuwe, vooral dance-, namen toe aan de line-up. Zo mag ‘dubstep’-knutselaar James Blake na een jaartje te hebben overgeslagen weer terugkomen in Biddinghuizen en is hiphop-Brit Dizzee Rascal van de partij. Ook nieuwe acts als CHVRCHES, AlunaGeorge en TNGHT zullen te bewonderen zijn.

Het volledige rijtje nieuwe namen:

AlunaGeorge | Araabmuzik | Austra | Baauer | Black Sun Empire | Bonobo | Buraka Som Sistema | Calyx & Teebee feat. MC AD | Charanjit Singh | Chvrches | Dizzee Rascal | Evian Christ | Factory Floor | George FitzGerald | Guerilla Speakerz | James Blake | Jameszoo | Job Jobse | Julio Bashmore | Just Blaze | Kate Boy | Know V.A. | LeFtO | Matias Aguayo & Mostro | Marcel Fengler | Midland | MMM live | Mmoths | Peace | Rainbow Arabia | Sadar Bahar | Sandrien | Seeed | Siriusmo | Sir Yes Sir | Theme Park | TNGHT (Hudson Mohawke X Lunice) | TOKiMONSTA | William Kouam Djoko | XXYYXX | Young Marco

De Harlem Shake in Biddinghuizen

Een paar van deze namen zongen al enige tijd rond, vooral omdat ze zichzelf al zouden hebben bevestigd. Dat was het geval voor Baauer, CHVRCHES en Dizzee Rascal bijvoorbeeld. Met de komst van Baauer weten we in ieder geval dat er, al is dat inmiddels al een beetje overgewaaid, geharlemshaked kan worden:

Op dit lijstje staan enkele acts die al geruime tijd tot de bekendere in hun genre horen (Bonobo, het Nederlandse Black Sun Empire), maar er staan vooral veel nieuwe tussen. We noemen een AlunaGeorge, dat dit jaar doorbreekt met een mix tussen dansbare elektronische beats en zwoele r&b-zang:

TNGHT bestaat pas sinds vorig jaar en is een samenwerking tussen producers Hudson Mohawke en Lunice. De muziek lijkt op een wat bass-zware versie van het populaire ‘trap’ (zoals Baauer ook maakt), maar mixt daar ook andere stijlen in. Kanye West heeft een sample gebruikt van een nummer van TNGHT op zijn nieuwe album.

Helemaal nog vrij onbekend is het Zweedse Kate Boy, vooral omdat ze eigenlijk nog maar drie nummers hebben uitgebracht. Maar de catchy Scandinavische electropop staat op het punt een groter publiek te krijgen.

Headliners: Slayer, Franz Ferdinand, Editors

Eerder werden al ruim honderd andere namen bekendgemaakt, waaronder headliners als Slayer, Franz Ferdinand, Editors, Nine Inch Nails en Nick Cave & The Bad Seeds. Bekijk hier alle officieel bevestigde namen.

    • Frank Huiskamp