15 jaar cel voor moord op bejaard echtpaar in 1997

Henk Opentij en zijn vriendin Mary Run Still uit speciale uitzending die Peter R. de Vries over de zaak in 2009 maakte.

De rechtbank heeft de twee verdachten voor de moord op het bejaarde echtpaar in Amsterdam-Noord veroordeeld tot vijftien jaar cel. Het OM had twintig jaar cel geëist in de geruchtmakende Amsterdamse cold case-zaak.

De rechter twijfelde niet aan het feit dat de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. de daders waren. Het doet er volgens de rechter niet toe wie de uiteindelijke daad verrichtte twittert RTL4-verslaggever Betty Glas:

Twitter avatar RTLnieuwsbetty betty glas Volgens de rechter doet het er niet toe wie van de 2 verdachten uiteindelijk de hals van de bejaarde Run en Opentij doorsneed
Twitter avatar RTLnieuwsbetty betty glas Rechter heeft ook nog rekening gehouden met de ‘oprechte spijt’ die beide verdachten hebben getoond.

Henk Opentij (79) en zijn vriendin Mary Run (73) werden op 24 november 1997 dood gevonden in hun flat. De slachtoffers bleken op gruwelijke wijze te zijn vermoord, hun lichamen waren zwaar verminkt. Ze waren met een mes gestoken en met een hamer geslagen.

Aanvankelijk werd gedacht aan blanke daders. Maar na nieuw onderzoek van dna in 2009 dat bij de moord was aangetroffen bleek dat dit niet van een blank persoon afkomstig was, maar van iemand met een negroïde uiterlijk. Het zorgde voor een doorbraak in de zaak, die inmiddels heropend was. Vorig jaar oktober 2012 kwam de politie via een tip van misdaadverslaggever Peter R. de Vries op het spoor van Melvin R.

Een familielid van R. bleek in de landelijke dna-databank te staan, waarna verwantschapsonderzoek werd gedaan waaruit een relatie bleek tussen materiaal van het familielid en het gevonden spoor. Na zijn aanhouding bleek het dna van R. te matchen met het gevonden materiaal. Diezelfde week werd ook zijn kompaan K. gearresteerd.

De uitzending die Peter R. de Vries over de moord maakte:

    • Anouk Eigenraam