Boeken

NRC Boeken geeft zes tips voor in de vakantiekoffer

Vakantiedrukte op het strand van Zandvoort/ Foto ANP

Welke boeken moet u meenemen op vakantie? NRC Boeken geeft zes tips voor in de vakantiekoffer.

“Aan de vooravond van de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog is het mooi om een groots menselijk boek over het einde van het Habsburgse Rijk te lezen aan de hand van de neergang van de adellijke familie Von Trotta. Een van de mooiste boeken ooit geschreven.” (Michel Krielaars)

“Verhalen van de Tsjechov van de Amerikaanse suburbs. Geestig en diepzinnig en bovendien verslavend goed geschreven. Als extra’tje zijn er de dagboeken van de schrijver, die een door zijn homoseksualiteit gekwelde persoonlijkheid laten zien.”(Michel Krielaars)

‘Wanneer Amerikanen zich bekommeren om de wereld, gaat dat óf over moslimterrorisme, óf over Vietnam. Schrijvers die aan een kritisch nationaal zelfonderzoek willen doen, krijgen maar geen genoeg van die mislukte oorlog. Maar als Nederlander ben je wel een van de laatsten die daarop commentaar mag leveren. Daarnaast er zijn nog steeds Vietnam-meesterwerken. Het imposantste boek van de laatste jaren, en niet alleen qua omvang, is Matterhorn van Karl Marlantes.”(Toef Jaeger)

“Reizen is de kortste omweg naar jezelf’, schrijft Jan Brokken. Zo’n omweg bedoelt ook Cees Nooteboom in De omweg naar Santiago, zijn weer herdrukte bundeling reisverhalen uit Spanje. Zijn beste verhalen in de bundel gaan over romaanse bouwkunst en zijn pogingen de denkwereld te doorgronden waarin die ontstond, die van middeleeuwse fabeldieren en het ongepolijste Christendom uit het Oude Testament.”(Hans Steketee)

“In het landschap de tijd laten verstrijken. John Steinbeck doet het keer op keer weergaloos in Reizen met Charley, het geestige en melancholische verslag van zijn reis in 1960 met een geïmproviseerde camper door Amerika, in gezelschap van zijn poedel Charley. Geert Mak gebruikt Reizen zonder John vijftig jaar later als kompas voor zijn eigen zoektocht naar de ziel van Amerika.”(Hans Steketee)

“In Stadsliefde neemt Adriaan van Dis je opnieuw mee op zijn zwerftochten in de decors die we al kennen uit zijn roman De wandelaar (2007). Van Dis is een ideale gids: onvermoeibaar, geestig, scherpzinnig en warm.”(Hans Steketee)

    • Roderick Nieuwenhuis