Zomerhit Hengelo (o-o-o-o)

Tukkers zijn net Jamaicanen, ze doen het graag rustig aan. Met die zonnige boodschap dreigt de acteur Jeffrey Spalburg een zomerhit te scoren. Zijn liedje Hengelo-o-o zat een half jaar geleden al in het theaterprogramma Thuus, maar nu Spalburg een videoclip heeft gemaakt bij zijn heerlijk lome reggaenummer met Achterhoekse tongval is het succes niet meer te houden. Meer dan een kwart miljoen keer werd de clip al bekeken. Vooral het langgerekt gezongen „Hengelo-o-o-o-o”, dat een beetje klinkt als het „Ga je mee-e-e-e-e” van Gijs Pardoel, is moeilijk uit het gehoor te krijgen. En het o-o-o-o komt natuurlijk uit Get up stand up van Bob Marley.

Burgemeester Schelberg van Hengelo verklaarde inmiddels officieel dat hij blij is met de spontane promotie van een Surinaamse Nederlander voor zijn stad. Jeffery Spalburg noemt zich een „tropische tukker”. Hij woont in Almere maar groeide op in Twente, waar hij inspiratie opdeed voor zijn theaterprogramma Brommers kiek’n over een van de favoriete bezigheden van de lokale jeugd. Ook de tekst van Hengelo-o-o staat bol van dialect, met verwijzingen naar „klootskiet’n” (de nationale volkssport) en „op de proem kroep’n” (seks).

De muziek doet denken aan de Nederlandstalige reggae van Doe Maar, maar ook de Achterhoekse rockpoëzie van Normaal is niet ver weg in Spalburgs boerenlandschap.

Als tv-acteur was Jeffrey Spalburg eerder te zien bij Jörgen Raymann in De Pappies en in de regiokomedie De Groote Markt 30 op TV Oost. Raymann doet mee in de clip, waarin Spalburg tussen de koeien zingt over de weldadige rust van het platteland.

    • Jan Vollaard