‘Zeven doden en 261 gewonden na nachtelijke rellen in Kairo’

Duizenden Morsi-aanhangers streden vannacht tegen de Egyptische oproerpolitie. Foto AP/Hussein Malla

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vannacht opnieuw slaags geraakt met de oproerpolitie in hoofdstad Kairo. Zeker zeven mensen zijn daarbij om het leven gekomen en 261 raakten er gewond, aldus een woordvoerder van het Egyptische ministerie van volksgezondheid vanochtend tegenover persbureau Reuters.

De aanhangers van Morsi, die protesteren tegen zijn afzetting en eisen dat hij de macht weer in handen krijgt, probeerden de 6 oktoberbrug, die naar het Tahrirplein leidt, te blokkeren. De oproerpolitie gebruikte traangas om demonstranten te verdrijven. Hierbij zijn twee mensen omgekomen. Bij rellen in de Giza-wijk vielen nog vijf doden.

Foto genomen door een ooggetuige:

Twitter avatar a7med_eltawil ahmed eltawil #Egypt::photo From Ramses Sq,Last night.
#مصر #مرسي #رابعة #Now #MB #Cairo #Morsi #Tahrir #Turkey#PROMorsi http://t.co/gPy6vlxhjv

Protesten ontstonden na bezoek Amerikaanse viceminister

De protesten begonnen gisteravond, op de dag dat de viceminister van Buitenlandse Zaken William Burns een bezoek bracht aan interim-president Adly Mansour. Het was het eerste bezoek van een hooggeplaatste Amerikaanse autoriteit sinds de afzetting van Morsi op 3 juli. Burns sprak met alle interim-leiders in het land en het hoofd van het Egyptische leger. Hij zei dat het lot van Egypte in eigen handen ligt:

“Alleen Egyptenaren kunnen hun toekomst bepalen. Ik kom hier niet met Amerikaanse oplossingen, noch kom ik hier om iemand de les te lezen. Wij weten dat Egyptenaren hun eigen pad naar democratie moeten maken. We weten dat dit niet dat van ons weerspiegelt en proberen dat ook niet op te dringen aan Egypte.”

Sinds de afzetting van Morsi door het leger twee weken geleden blijft het onrustig in Egypte. Aanhangers van beide partijen zijn herhaaldelijk de straat op gegaan en met elkaar op de vuist gegaan. De 6 oktoberbrug was twee dagen na de afzetting het toneel van onrust.

    • Annemarie Coevert