Water beschermde de stad

Rondom Amsterdam stond vroeger een verdedigingslinie van 135 kilometer, met tientallen forten, om de hoofdstad te beschermen in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Deze hele linie is sinds gisteren te bekijken in de vorm van een iBook. Het is gemaakt door René Ros, die vijftien jaar onderzoek deed naar de verdedigingslinie van Amsterdam, en fotograaf Alexander Senger. In acht hoofdstukken vertellen zij het verhaal van de Stelling van Amsterdam: hoe werd de linie gebouwd, hoe werd er gebruik van gemaakt? Opvallend: het meest efficiënte wapen bleek ‘water’ te zijn. Met ondergelopen polders werd de stad beschermd. Mede om die reden is de Stelling van Amsterdam opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: de linie is volgens de organisatie „van uitzonderlijke en onvervangbare waarde”.