Vluchtelingenstroom // 66.000 burgers ontvluchten strijd in Oost-Congo

Displaced Congolese flee on July 15, 2013 the area of Kanyarucinya through Munigi on the outskirts of Goma in the east of the Democratic Republic of the Congo. At least 130 people were killed, including 10 soldiers, in the deadliest clashes in months between troops and rebels in the restive eastern Democratic Republic of Congo, the government said on July 15. Fierce fighting broke out on July 14 outside the flashpoint city of Goma between the Congolese army and the M23 rebels, an armed group launched by Tutsi former soldiers who mutinied in April 2012. The clashes continued on July 15 between Congolese armed forces and M23 rebels, causing several thousands of people to flee. AFP PHOTO / PHIL MOORE AFP

Als gevolg van oplaaiende gevechten bij de stad Kamangu zijn de afgelopen dagen zo’n 66.000 Congolese burgers op de vlucht geslagen. Zij zoeken vlak over de grens met Oeganda een veilig onderkomen. Een van de oudste rebellengroeperingen in het grensgebied tussen de Congolese provincie Noord-Kivu en buurland Oeganda, de Verenigde Democratische Krachten (ADF), voert opnieuw aanvallen uit. NRC