Opinie

Menno Steketee Vleesmarketing

Ook in marketing is de aanval de beste verdediging. Kijk maar naar de campagne van de Nationale Wensbon. Mensen die je niet genoeg kennen om een passend presentje te verzinnen, geven cadeaubonnen. Cadeaubonnen zijn onpersoonlijk. Wat is de slagzin van die Wensbon? „Maak het persoonlijk!”

Bij voedselmarketing gaat het soms net zo, viel op in de supermarkt. Daar stond in het vleeswarenschap, op een plastic flapje: slagersachterham. Je hebt het honderden keren op je netvlies gehad en het niet tot je door laten dringen: slagersachterham en de suggestie van zelf gebraden en handgesneden. Maar, die ham is niet van de slager. Integendeel, die is van de supermarkt.

Een warenkennis wees me op Foodwatch, een club die valse marketing van de voedselindustrie aan de kaak stelt, vooral over vermeende gezondheid.

Foodwatch selecteert jaarlijks een jokkende shortlist en reikt vervolgens het Gouden Windei uit aan de grootste blaaskaak – de beste verdediging is de aanval. Unilever heeft hem al tweemaal gewonnen. Een keer voor cholesterolverlagende margarine met een verzwegen schaduwzijde en eenmaal voor vezelbrood dat een gezondheidsclaim deels ontleent aan toegevoegd zaagsel.

Een ander fraai voorbeeld van misleiding is volgens Foodwatch Hongaarse goulash. Vleesragout, toch? Nou, de kant-en-klaar versies bevatten nauwelijks een snipper vlees.

Dat geldt, als je erover nadenkt, eigenlijk voor alle voedsel met een ‘nationaliteit’. Catalaanse worstjes, Duits gehakt, Zweedse balletjes, het is een maskerade voor het simpele gegeven dat een deel van het vlees is vervangen door ui, paprika, tomatenpuree of iets anders wat goedkoper is dan vlees. En dat zie je niet in de prijs terug, uiteraard.

Die goulash, dat kunnen wij trouwens veel beter. Maak hem persoonlijk!

Snijd het spek in blokken en bak aan in een beetje olie.Snijd de runderlap in blokken, rol deze door de bloem, voeg ze na 5 minuten toe aan het spek.

Bak het een paar minuten bruin.

Snijd de ontpitte paprika’s aan stukken, evenals de gehakte wortel, grof gesneden ui en selderie en voeg deze aan het vlees toe.

Doe de tomaten, plus puree, nootmuskaat, wijn en bouillon toe.

Laat een paar uur op extreem laag vuur sudderen, roer af en toe en check op gaarheid.