Video-oproep van in Jemen ontvoerde Nederlanders

Still uit video die op internet staat.

Op internet is een korte video verschenen waarin de Nederlanders Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel een oproep doen om tegemoet te komen aan de voorwaarden van de ontvoerders die hen nu vijf weken vasthouden.

„Als er niet over tien dagen een oplossing is gevonden, dan zullen ze ons doodschieten”, zegt Judith Spiegel, een journaliste die vanuit Jemen voor verschillende opdrachtgevers werkt, waaronder NRC Handelsblad, Elsevier en NOS.

Het is onduidelijk wanneer het filmpje, dat anderhalve minuut duurt, is opgenomen. Het verscheen zaterdag op YouTube met een Arabische zoektitel en gisteren op tal van Nederlandse sites. Het is de eerste vrijgegeven getuigenis van het paar sinds het nu vijf weken geleden werd ontvoerd in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.

De Engelstalige Jemenitische krant Yemen Post meldt van een Jemenitische bemiddelaar gisteren te hebben vernomen dat het paar in goede gezondheid verkeert en goed wordt behandeld. Gesprekken tussen een team dat aan de kant van de Jemenitische regering staat en de ontvoerders zouden op dit moment moeizaam verlopen, volgens Yemen Post.

Ontvoeringen van westerlingen worden in Jemen doorgaans uitgevoerd door stammen uit geldelijk gewin. Volgens de Yemen Post blijkt uit de video dat Berendsen en Spiegel op het moment van filmen in handen zijn van een tribale groep, en niet van het Al-Qaeda-filiaal dat ook in Jemen actief is. De stammen zouden via ontvoeringen van westerlingen de Jemenitische staat onder druk proberen te zetten.

Spiegel schreef in maart dit jaar in deze krant dat ontvoeringen in Jemen een harder karakter krijgen, sinds de regering in Sana’a niet meer betaalt. Ze beschreef in dat artikel een video waarop een Oostenrijkse kennis van haar de regering van zijn land en de Europese Unie vroeg de eisen van de ontvoerders in te willigen, „anders zullen ze me over zeven dagen doden”. Die video werd gemaakt in februari. Uiteindelijk werd de Oostenrijker in mei vrijgelaten, tegelijk met een Fins paar, met wie hij in december was ontvoerd. Bemiddeling kwam van de autoriteiten van Oman. Een Zwitserse vrouw werd in februari na bemiddeling door Qatar vrijgelaten, na een jaar gijzeling.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) reageerde via Facebook op de video van Berendsen en Spiegel: „Misschien is het goed hier nog eens te benadrukken dat ontvoeringen waar Nederlanders het slachtoffer van zijn altijd en overal onze volledige aandacht hebben. Daarbij moet ik ook meteen melden dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen.”

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch onderstreept dat de krant de ontwikkelingen rond Berendsen en Spiegel van nabij volgt. „Wij zijn zeer ongerust.”