Uitgelicht

Film

You’ve Got Mail (Nora Ephron, 1998, VS). De regisseuse en de hoofdrolspelers van Sleepless in Seattle herenigden zich voor een remake van de klassieker The Shop Around the Corner (Ernst Lubitsch, 1940). Kinderboekenverkoopster Meg Ryan en de door haar gehate boekendiscountmagnaat Tom Hanks worden via e-mail en onder pseudoniem smoorverliefd op elkaar.Net 5, 20.30-23.00u.

Zombieland (Ruben Fleischer, 2009, VS). De niet al te snuggere Woody Harrelson en Jesse Eisenberg bestrijden in deze zombiepersiflage een leger griezels dat al aardig is gevorderd met het oppeuzelen van de gehele Amerikaanse bevolking. Onderweg komt het tweetal de bijdehante Emma Stone en Abigail Breslin tegen.RTL 7, 22.00-23.40u.

Dirty Pretty Things (Stephen Frears, 2002, GB). Minder overtuigend mengsel van thriller en drama over illegalen, asielzoekers en orgaanhandel in Londen. Nigeriaanse hotelnachtportier vindt mensenhart in toiletpot. Ook met Audrey Tautou. BBC 1, 00.35-02.05u.

Election (Alexander Payne, 1999, VS). Reese Witherspoon schittert als streberige scholiere die over lijken gaat maar toch een aangepaste indruk maakt, in deze als highschoolfilm vermomde satire op het Amerikaanse politieke bedrijf. Zij lijkt de enige kandidaat bij de verkiezing van de voorzitter van de leerlingenraad. Totdat leraar maatschappijleer Matthew Broderick als tegenkandidaat een oerdomme sportheld naar voren schuift en zich bovendien een nihilistische lesbienne aandient. Net 5, 02.45-04.30u.

Informatief

Close up: Fotograaf Mike Disfarmer. Ontdekkingstocht door het werk van Mike Disfarmer (1884-1959), portretfotograaf uit het zuiden van de VS. Vanaf WO I tot in de jaren vijftig fotografeerde hij in het bergdorpje Heber Springs eenvoudige mensen van het Amerikaanse platteland. Toen zijn foto’s eind jaren zeventig opnieuw ontdekt werden, stelden recensenten zijn werk op een lijn met dat van Diane Arbus en Irving Penn. Ned.2, 22.45-23.45u.

Imagine... Richard Rogers. Alan Yentob over de carrière van de Italiaans-Britse architect van radicale, iconische gebouwen als het Centre Pompidou in Parijs en het hoofdkwartier van Lloyd’s of London. Van zijn vroege jaren in Florence en eerste, meer persoonlijke ontwerpen, tot de binnenstebuiten gekeerde gebouwen die zijn stijl kenmerken. BBC 1, 23.35-00.35u.

Das Venedig Prinzip. Requiem voor Europa’s mooiste stad. Zestigduizend bezoekers gemiddeld strijken elke dag als sprinkhanen neer in Venetië, en hun aantal groeit. Veel oorspronkelijke bewoners zijn hun stad ontvlucht. Nog slechts 58.000 inwoners telt Venetië – evenveel als na de grote pestepidemie van 1438. Wat er is overgebleven: toeristenwinkels, dienstverleners in de vrijetijdsindustrie en een haven vol kolossale cruiseschepen. ARD, 22.45-00.15u.