Tour de France // Froome geïrriteerd over dopingvragen

En ineens was hij weg. Geletruidrager Chris Froome raakte gisteren op de persconferentie in Orange zwaar geïrriteerd toen hij onder vuur werd genomen door de Britse wielerpers. Een dag na zijn zege op de Mont Ventoux kreeg de Britse renner op de tweede rustdag in de Tour de France louter vragen over doping. „Het is vrij triest dat wij hier zitten, de dag na de grootste zege in mijn leven, een historische overwinning, en praten over doping. Mijn ploeggenoten en ik hebben op vulkanen geslapen om ons hier op voor te bereiden, we zijn maanden van huis geweest, we hebben ons het schompes gewerkt om hier te komen. En hier zit ik dan, en ik word er feitelijk van beschuldigd dat ik een oplichter en leugenaar ben. That is not cool”, zei hij. Met hun lastige vragen over doping reageerden de Britse journalisten op het machtsvertoon van Froome, zondag in één van zwaarste ritten uit de Tour. Tot op de flanken van de Ventoux leefde in het peloton nog het gevoel dat Froome een kwetsbare renner was. Ongenaakbaar als klimmer, maar wankel als hij door zijn vele belagers werd geïsoleerd en in een hoek gedreven. De Brit maakte met een explosieve krachtsinspanning een einde aan alle twijfels: na zijn tweede etappezege bergop zal de renner van Team Sky de gele trui niet meer uit handen geven – ongelukken of andere incidenten daargelaten.

Danny van Poppel gaat vandaag naar huis. De ploegleiding van Vacansoleil is vol lof over de prestatie van de negentienjarige renner, maar vindt het niet verstandig hem in de derde week nog over de zware Alpencols te voeren. „Er is meer dan de Tour, daar moeten we ook rekening mee houden. Ik denk dat mijn prestaties en het feit dat ik zo ver ben gekomen vele mensen aangenaam hebben verrast”, zei Van Poppel, de jongste naoorlogse renner in de Tour. Hij eindigde drie keer in de toptien en reed een dag in de witte trui (beste jongere). NRC