Thom Yorke haalt albums van Spotify

Radiohead-voorman Thom Yorke en producer Nigel Godrich halen twee albums van Spotify. Het soloalbum van Thom Yorke uit 2006, The Eraser, is niet langer te beluisteren via de streamingdienst. En ook debuutalbum Amok van Atoms for Peace, de band waar Yorke en Godrich deel van uitmaken, is verwijderd. Dat meldden de muzikanten gisteren via Twitter.

Hun actie is een protest tegen de ongelijke behandeling van artiesten . „Vergis je niet. Nieuwe artiesten op #Spotify krijgen geen geld. Terwijl aandeelhouders binnenkort wel veel verdienen”, twitterde Yorke. Een groep krijgt volgens The Guardian gemiddeld 0,0046 euro voor ieder gestreamd nummer. Als een liedje 1 miljoen keer wordt beluisterd levert dat 4.600 euro op.

Yorke en Godrich trekken hun muziek terug omdat Spotify zich ontwikkelt tot het nieuwe verdien- en distributiemodel voor muziek dat volgens hen schadelijk is voor beginnende muzikanten en nieuwe muziek. Godrich: „De muziekindustrie wordt via de achterdeur overgenomen. En als we er nu geen eerlijk systeem van proberen te maken voor producers en muzikanten die nieuwe muziek maken, dan zal de kunst daar onder lijden.”

Spotify heeft een bibliotheek met 20 miljoen nummers. Elke dag komen daar 20.000 liedjes bij. Gebruikers slaan de muziek niet op, maar luisteren er naar als radio. Dat doen 24 miljoen gebruikers van wie een kwart een betaald abonnement heeft waarbij vanaf 5 euro per maand meer dan 20 uur geluisterd mag worden zonder reclame.

10.000 liedjes, 10 dollar: pagina 21