Action man Poetin weer in actie: per ‘waterufo’ naar scheepswrak

De Russische president Vladimir Poetin op de C-Explorer 5. Foto Reuters / Aleksey Nikolskyi

Action man Poetin heeft weer iets nieuws om aan zijn lijst met mediagenieke heldenmomenten toe te voegen. Gisteren begaf hij zich in een duikboot, om vervolgens een scheepswrak te verkennen op vijftig meter diepte.

De beelden waren te zien op de staatstelevisie. Poetin zit er ontspannen bij in de duikboot, die eruit ziet als een in water gestorte ufo. Hij draagt casual kleren: simpele jas, spijkerbroek, witte sportschoenen. En het lijkt erop dat hij het heeft gepresteerd geheel droog te blijven.

De duik in de Finse Golf duurt zo’n twintig minuten. Poetin blijft lachen en prijst het werk van de Russische Geografisch Genootschap, dat het wrak dat in 1869 zonk, onderzoekt. Volgens Poetin is het goed dat Russische zeelieden die zijn verdronken, onder meer in de Tweede Wereldoorlog, worden herdacht.

Poetin is geregeld onderwerp van satire, als hij weer eens voor de camera een stoere actie uithaalt. Walvissen schieten, branden blussen, badminton. De 60-jarige Poetin, nu ruim een jaar bezig aan zijn derde termijn, schroomt niet propagandamiddelen in te zetten om zijn macho-imago te verbeteren.

Een greep uit de mannelijkheidscampagne van de Russische president:

Poetin rijdt paard in het zuidwesten van Siberië. Foto Reuters / Alexei Deuhzinin

Poetin rijdt paard in het zuidwesten van Siberië. Foto Reuters / Alexei Deuhzinin

Poetin zwemt in een Siberisch meer in 2009. Foto Reuters / RIA Novosti / Kremlin / Alexei Druzhinin

Poetin zwemt in een Siberisch meer in 2009. Foto Reuters / RIA Novosti / Kremlin / Alexei Druzhinin

Poetin met een pistool in 2006. Foto AFP / RIA Novosti

Poetin met een pistool in 2006. Foto AFP / RIA Novosti

Als je er geen genoeg van kunt krijgen: The Atlantic heeft een uitgebreide fotoserie van 34 heldenmomenten van Poetin.

    • Mirjam Remie