Soedanese leider is voortijdig uit Nigeria vertrokken

Foto AFP / Ebrahim Hamid

De Soedanese leider Omar Hassan al-Bashir heeft Nigeria verlaten nadat mensenrechtenadvocaten en burgerrechtenactivisten om zijn aanhouding hadden gevraagd, zo meldt een anonieme diplomaat van de Soedanese ambassade in Abuja vanochtend tegenover persbureau AP.

Volgens de diplomaat is de wegens oorlogsmisdaden aangeklaagde Soedanese president Omar al-Bashir Al-Bashir gistermiddag om 15.00 uur uit Nigeria vertrokken. Dit was nog geen 24 uur nadat hij in het West-Afrikaanse land was aangekomen en halverwege een top van de Afrikaanse Unie die volgens de planning twee dagen zou duren. De bron ontkende een verband tussen zijn voortijdige vertrek en de stappen die mensenrechtenadvocaten hadden gezet om zijn aanhouding te vorderen.

Al-Bashir is door het Internationale Strafhof aangeklaagd wegens genocide en oorlogsmisdaden in Darfur. De regering van Nigeria liet weten dat Al-Bashir naar Abuja was gekomen voor een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie en niet op uitnodiging van Nigeria. Een woordvoerder zei dat de beslissing om hem toe te laten overeenstemde met de instructie van de Afrikaanse Unie aan haar 53 lidstaten om Al-Bashir niet aan te houden.

Nigeria leverde eerder onder druk Charles Taylor uit

Nigeria is in het verleden eerder gedwongen een internationaal gezochte crimineel over te dragen. In 2003 nam de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor onder druk vanuit het buitenland ontslag en vertrok hij naar Nigeria omdat dat land beloofde een veilig onderkomen te bieden. De democratisch gekozen leider Ellen Johnson Sirleaf eiste in 2006 zijn uitlevering, en Nigeria ging hier, gebukt onder internationale druk, op in. Taylor werd gezocht voor het ondersteunen en bewapenen van rebellen die in 1989 in Sierra Leone duizenden mensen doodden en verminkten in ruil voor ‘bloeddiamanten’.

    • Annemarie Coevert