Snowden vraagt tijdelijk asiel aan in Rusland

Edward Snowden. Foto Reuters / Ewan MacAskill

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft officieel tijdelijk asiel aangevraagd. Dat meldt persbureau Reuters. Het betekent dat Snowden instemt met de eis van Rusland om geen onthullingen meer naar buiten te brengen over afluisterpraktijken van de Amerikaanse binnenlandse inlichtingendienst NSA.

Snowden zei vrijdag al asiel aan te willen vragen in Rusland, toen hij, tot woede van de VS, op het vliegveld van Moskou sprak met Russische functionarissen en vertegenwoordigers van Amnesty en Human Rights Watch. Later zou hij naar Latijns-Amerika willen doorreizen.

Wantrouwen VS en Zuid-Amerika groeit

Kort na dit overleg haalden Argentinië, Brazilië, Venezuela en Uruguay hun ambassadeurs terug uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië, omdat een vliegtuig met daarin de Boliviaanse president Evo Morales onlangs niet door het Europese luchtruim mocht vliegen. Het wantrouwen tussen de VS en Latijns-Amerika, schreef onze correspondent Floor Boon eerder in NRC Handelsblad:

“De mogelijke inmenging van de Verenigde Staten raakt een open zenuw in Latijns-Amerika. Commentatoren en politici verwijzen naar een lange geschiedenis van ongewenste interventies van de VS, zoals steun voor dictators en het omverwerpen van democratisch gekozen linkse regeringen in onder andere Nicaragua en Guatemala.”

Snowden al sinds 23 juni op vliegveld

Snowden verblijft al sinds 23 juni in de transitruimte van het vliegveld, formeel buiten Russisch grondgebied. Hij onthulde dat de NSA burgers afluistert via het omvangrijke spionageprogramma PRISM. De VS hebben hem aangeklaagd voor spionage en diefstal, en willen hem graag hebben. Het is Obama er alles aan gelegen te zorgen dat Snowden niet kan vluchten. Hij had onder meer contact met Poetin en met Correa, de president van Ecuador, om hen te verzoeken Snowden geen asiel te verlenen. Venezuela, Bolivia, en Nicaragua hebben hem inmiddels wel asiel aangeboden.

    • Mirjam Remie