Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

SGP-leider: vaccinatieplicht is inbreuk in persoonlijke levenssfeer

SGP voorman Kees van der Staaij in de Tweede Kamer in Den Haag.
SGP voorman Kees van der Staaij in de Tweede Kamer in Den Haag. Foto ANP/Martijn Beekman

Er moet geen verplichting komen voor ouders om hun kinderen te laten vaccineren tegen mazelen. Dat stelde SGP-leider Kees van der Staaij gisteravond in het programma Knevel en Van den Brink. Hij vindt zo’n verplichting een inbreuk in de persoonlijke levenssfeer.

Van der Staaij denkt dat de dwang averechts kan werken, en wil dat gereformeerden hun eigen keuze maken:

“Iedereen moet zelfstandig en zorgvuldig over vaccinatie nadenken en niet klakkeloos traditie volgen.”

Premier Mark Rutte, oud-minister Els Borst en VVD-senator Heleen Dupuis deden vorige week een oproep aan dominees om gelovigen aan te zetten tot vaccinatie van hun kinderen tegen mazelen. Van der Staaij noemde de oproep van Rutte ‘opmerkelijk’, en wil dat er een einde komt aan dit soort oproepen.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld na een uitbraak van de ziekte. Waarschijnlijk zijn echter veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de Biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwewaar waar relatief veel strenggelovige ouders wonen die hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Heleen Dupuis, Eerste Kamerlid voor de VVD en oud-hoogleraar medische ethiek in een oproep tegenover de NOS: