SGP-leider: vaccinatieplicht inbreuk privédomein

Premier Rutte (VVD) en andere liberalen moeten strenggelovige predikanten niet meer oproepen ouders ervan te overtuigen hun kinderen te laten vaccineren tegen mazelen. Dat zegt Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in de Tweede Kamer. Hij zei gisteravond in het tv-programma Knevel van den Brink (EO) dat „de oproepen niet goed gevallen zijn en dus geen effect bereiken”.

In dorpen waar veel SGP’ers wonen heerst sinds zes weken het besmettelijke mazelen. Slechts 60 procent van hen laat zijn kinderen ertegen inenten; van de bevolking als geheel is 95 procent ingeënt. Door de lage vaccinatiegraad kan het virus zich in die dorpen snel verspreiden. Vijftien kinderen zijn opgenomen in het ziekenhuis met longontsteking, sommige zijn weer beter.

Volgens SGP-leider Van der Staaij is er wel discussie in reformatorische kring over nut en noodzaak van vaccins. Zelf is hij tegenstander van een vaccinatieplicht, die de liberale ethica Heleen Dupuis opperde. „Dat leidt tot nare situaties waarin mensen worden meegevoerd.”

Ook vindt hij op principiële gronden dat de overheid geen vaccinatieplicht mag opleggen. „De overheid mag niet te zeer treden in het privédomein van ouders.”

Dat veel SGP-ouders wel vaccineren, vindt hij prima. „De keuze voor of tegen vaccinatie zou gemaakt moeten worden op basis van juiste informatie en in vertrouwen op God”. En: „Men moet niet klakkeloos de traditie volgen.”

Oud-minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) riep predikanten op ouders te wijzen op inentingsmogelijkheden. Daarover zei Van der Staaij gisteren: „De groep die ze denkt te bereiken, ziet haar als de minister van euthanasie.”

Rutte zei vrijdag dat „het niet de bedoeling van God kan zijn dat deze kinderen zo lijden”.