Schippers trapt Nijmeegse Vierdaagse af

Na het startschot scant de minister de polsbandjes van de startende wandelaars. Klokslag 4:00 gingen de eerste wandelaars op pad voor hun eerste vijftig kilometer van de Vierdaagse. Foto ANP/Erik van 't Woud

De 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is vanochtend begonnen na een startschot van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) om 04.00 uur. Vandaag wordt vijftig kilometer afgelegd.

Van de 46 duizend deelnemers die een startbewijs toegekend hadden gekregen voor een wandeltocht van dertig, veertig of vijftig kilometer hebben 3507 het ticket niet opgehaald. Dit betekent dat op de eerste wandeldag maximaal 42.493 mensen van start zijn gegaan. Vrijdag hopen zij op de Via Gladiola hun felbegeerde Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen.

De uitval schommelt doorgaans zo rond de vijf procent, al kan dit percentage hoger zijn als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

‘Ideaal wandelweer’ verwacht

De organisatie verwacht voor de komende dagen ideaal wandelweer. De temperatuur ligt naar verwachting rond de 25 graden. Lopers wordt geadviseerd genoeg te drinken en een petje te dragen. Overige maatregelen zijn nog niet nodig, liet een woordvoerder van de organisatie maandag weten.

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Het komt voort uit de Vierdaagse Afstandsmarsen, die voor het eerst in 1909 werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Deelnemers konden toen vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland starten. Zij moesten in vier dagen 140 kilometer afleggen.

Tegenwoordig wordt iedere dag een andere plaats in de omgeving van Nijmegen aangedaan. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot De dag van Cuijk. (Novum)