‘Ruim 300 ontslagen bij Ruwaard van Putten ziekenhuis’

Foto ANP / Arie Kievit

Bij het failliete Ruwaard van Putten in Spijkenisse worden 330 mensen ontslagen. Het ziekenhuis gaat verder met vijfhonderd werknemers, van wie 170 mensen zes maanden mogen blijven.

Tweederde van het personeel heeft een garantie voor drie maanden gekregen, tot 1 oktober, zo meldt RTV Rijnmond vanochtend. De 830 personeelsleden van het failliete Ruwaard van Putten-ziekenhuis kregen gisteravond thuis een brief over hun toekomst.

Het moreel onder het personeel is tot een nulpunt gedaald volgens de lokale omroep. Vandaag zijn de eerste flexwerkers van het Maasstad Ziekenhuis gesignaleerd die zijn ingehuurd om de gaten in Spijkenisse op te vullen. Dat vergroot het vertrouwen in de nieuwe leiding niet volgens ingewijden. Veel personeelsleden van het ziekenhuis zeggen hierom uit te kijken naar een andere baan.

42,5 miljoen euro schuld

De schuld van het eind vorige maand failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse bedraagt 42,5 miljoen euro. Over de oorzaak van het faillissement kunnen de curatoren nog geen uitspraak doen, omdat het onderzoek daarnaar pas recent is gestart.

Voor delen van de failliete boedel is zes miljoen euro betaald door de partij die het ziekenhuis overneemt, een samenwerkingsverband van het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. De voorlopige nieuwe naam van het ziekenhuis is Spijkenisse Medisch Centrum, zo werd eind juni bekend.

‘Bijzonder hoge sterftecijfers cardiologie’

Het ziekenhuis vroeg op 24 juni zelf faillissement aan. Directe aanleiding daarvoor was dat het ziekenhuis niet in staat was de salarissen over juni te betalen. In december werd al duidelijk dat het ziekenhuis niet langer zelfstandig kon voortbestaan vanwege forse financiële tekorten.

Het Ruwaard van Putten kwam in de problemen nadat het ziekenhuis in november onder verscherpt toezicht kwam te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, vanwege problemen op de afdeling cardiologie. De sterftecijfers op die afdeling zouden een paar jaar geleden bijzonder hoog zijn geweest. Het toezicht werd eind mei opgeheven, omdat de patiëntveiligheid volgens de inspectie weer gewaarborgd was.

    • Annemarie Coevert