Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Prominente homo-activist in Kameroen gemarteld en vermoord

Homo-activist Eric Ohena Lembembe is in Kameroen gemarteld en vermoord. Dat meldt Human Right Watch. Lembembe had twee weken geleden nog publiekelijk aandacht gevraagd voor het geweld tegen homo’s in zijn land.

Homo-activist Eric Ohena Lembembe is in Kameroen gemarteld en vermoord. Dat meldt Human Rights Watch. Lembembe had twee weken geleden nog publiekelijk aandacht gevraagd voor het geweld tegen homo’s in zijn land.

Vrienden vonden het lichaam van Lembembe gisteren in zijn huis in Yaoundé, nadat hij twee dagen onbereikbaar was geweest. Zijn nek en voet waren gebroken en hij was gebrandmerkt met een ijzeren staaf, zegt een vriend. Lembembe was directeur van een mensenrechtenorganisatie in Kameroen.

Volgens Human Rights Watch is Kameroen van alle Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara het meest homo-vijandig. En dat zegt wat met notoire homo-onvriendelijke regimes in bijvoorbeeld Zimbabwe en Oeganda. In dat laatste land werden 2011 ook al twee prominente homo-activisten vermoord.

Lembembe maakte zich al jaren hard voor homorechten in zijn land, eerst als journalist en later als de directeur van zijn organisatie CAMFAIDS. Hij verzamelde informatie over geweld tegen en chantage en arrestaties van homoseksuelen in Kameroen.

Video van Human Right Watch over geweld tegen homoseksuelen in Kameroen:

In Kameroen staat op homoseksualiteit een gevangenisstraf van vijf jaar. Kameroen is in sub-Sahara Afrika het land dat het grootste aantal homoseksuelen daadwerkelijk vervolgt.

Lembembe sprak zich op 1 juli fel uit tegen invallen bij organisaties in Kameroen die strijden voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Hij zei toen in een verklaring:

“Er bestaat geen twijfel: anti-homo-bandieten hebben het voorzien op diegenen die gelijke rechten voorstaan. Helaas verzekert een klimaat van haat en hypocrisie in Kameroen, dat zich uitstrekt tot de hoge niveaus binnen de overheid, homohaters ervan dat zij met hun misdaden kunnen wegkomen.”

Wie Lembembe vermoord heeft is nog onduidelijk. Volgens ingewijden had hij privé geen vijanden. Het is dus nog niet met zekerheid vast te stellen dat hij is vermoord vanwege zijn stellingname voor homorechten, maar veel wijst daar wel op.