Proces roof Kunsthal begint in Roemenië

AMSTERDAM. In verband met de roof van zeven schilderijen in de Rotterdamse Kunsthal vorig jaar zijn in Roemenië zes verdachten in staat van beschuldiging gesteld. Drie van hen wordt direct de diefstal in Nederland ten laste gelegd, allen worden ervan beschuldigd in criminele vereniging te zijn opgetreden. Een van de hoofdverdachten is nog voortvluchtig. De op 16 oktober 2012 gestolen werken – van Matisse, Gauguin, Manet, Picasso, Meyer de Haan en Lucian Freud – zijn nog niet gevonden, blijkt uit de rechtbankstukken. De aanklacht gaat niet in op eerdere geruchten in de Roemeense pers dat de moeder van een van de verdachten, zelf ook aangeklaagd, in paniek twee werken verbrand zou hebben. Nederland had eerder besloten niet om uitlevering van de verdachten te vragen. Hier loopt een apart onderzoek, met tot nog toe één verdachte van heling. Voor de behandeling van de zaak in de rechtbank in Roemenië is nog geen datum. (NRC)