Portugees Costa wint in Gap - Mollema blijft tweede, Ten Dam verliest tijd

De Portugees Rui Costa heeft de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was geen bedreiging voor het geel van leider Chris Froome. Onze landgenoot Bauke Mollema handhaafde zich op de tweede plek in het klassement, Laurens ten Dam verloor een minuutje en zakt naar plaats zes.

De Portugees Rui Costa viert zijn overwinning in Gap Foto AP/ Laurent Rebours

De Portugees Rui Costa, winnaar van de Ronde van Zwitserland, heeft de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Movistar kwam in Gap solo over de finish. Hij was geen bedreiging voor het geel van leider Chris Froome.

De Fransman Christophe Riblon (AG2R-La Mondiale) werd tweede, voor landgenoten Jérôme Coppel (Cofidis) en Arnold Jeannesson (FDJ-BigMat) en de Duitser Andreas Klöden (RadioShack-Leopard). De Nederlander Tom Dumoulin (Argos Shimano) werd knap zesde.

Bauke Mollema (Belkin) handhaaft zich als de nummer twee in het klassement. Hij finishte in de groep met geletruidrager Froome op 11.08 van Costa. Ten Dam moest tijdens de beklimming van de laatste col lossen en verloor een minuut. Hij staat zijn vijfde plaats af aan de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) en staat nu zesde.

De aankomst van Costa in Gap:

Aanvallers kregen de ruimte, Hoogerland bij hen

Zoals verwacht kreeg een groep aanvallers de ruimte. Onder meer de Nederlanders Johnny Hoogerland en Dumoulin behoorden tot de 26 koplopers.
Op twintig kilometer van de meet viel de kopgroep uit elkaar. Costa versnelde op de Col de Manse (tweede categorie) en bereikte met driekwart minuut voorsprong de top.

De afdaling naar Gap was vervolgens een eitje voor de Portugees, die voor het tweede jaar op rij een dagsucces boekte in de Tour.
Hoogerland moest aan het begin van de klim direct lossen, net als zijn ploeggenoot Thomas De Gendt. De tweede Nederlander van voren. Dumoulin, hield beter stand en kwam op precies een minuut als zesde over de meet.

Op meer dan tien minuten achterstand ontvouwde zich in het peloton ook een interessante strijd. Op de Col de Manse koos Katusha voor een aanvallende strijdwijze, waardoor de groep in stukken viel. Ten Dam was een van de slachtoffers. Na de tempoversnelling van Katusha nam Alberto Contador de regie in handen. De Spaanse nummer drie van het klassement demarreerde tot driemaal toe, maar wist geen bres te slaan. Mollema kraakte, maar wist op karakter toch stand te houden.

Reactie Laurens ten Dam:

Dat Ten Dam tijd moest inleveren vandaag vond onze redacteur in de Tour Derk Walters het opvallendste moment van de dag:

“Hij is een prima klimmer, maar als het te explosief wordt, dan trekt hij dat minder goed, dat is bekend. Hij baalde achteraf ook van dat minuutje dat hij verloor: zonde dat hij dat verloor op een toch niet zo heel moeilijke berg van de tweede categorie. Hij gaf toe dat hij hem had onderschat.”

Contador valt, neemt Froome mee

In de afdaling leek de Groninger zelfs nog tijdwinst te kunnen boeken op zijn concurrenten, toen Contador viel en in zijn kielzog Froome meenam. Onder aanvoering van meesterknecht van Sky Richie Porte keerden de twee vrij snel weer terug in de groep der favorieten.

In het klassement heeft Mollema nog altijd 4.14 minuten achterstand op Froome. Saxo-coureurs Contador en Roman Kreuziger volgen op respectievelijk elf en veertien seconden van Mollema. Nummer vijf Nairo Quintana moet 5.47 goedmaken op Froome. Hij verdedigt een marge van zeven seconden op Ten Dam.

Reactie Bauke Mollema:

Mollema maakt op Walters een “redelijke indruk” bergop:

“Vandaag was het knap dat hij tóch meekwam met de top van het klassement op de laatste col. Je zag hem steeds net aanhaken, maar uiteindelijk haalt hij het wel. Hij is typisch iemand die een klim indeelt, dat zag je ook op de Ventoux. In het begin kan hij dan net niet volgen, maar vervolgens komt hij aardig terug.”

“Hou mijn hart vast voor tweede plaats Mollema”

Met het sterke Saxo-Tinkoff-blok Alberto Contador/Roman Kreuziger achter hem op enkele seconden, is de tweede plaats van Mollema allerminst zeker met de komende klimtijdrit en bergetappes voor de boeg, aldus Walters:

“Ik hou mijn hart vast voor zijn tweede plaats. Eén verslappinkje en staat vierde. En met een vierde plaats heb je niets. Erik Breukink stond als laatste op het podium, dat herinner je nog. Ja, een vierde plaats is nog steeds heel mooi, daar teken je van tevoren voor, maar het zou toch jammer zijn.”

Voordat het geweld in de Alpen (twee keer Alpe d’Huez bijvoorbeeld) losbarst, is er morgen een klimtijdrit. Walters:

“Ja, je zou zeggen dat er geen reden is voor Froome om die niet te winnen. Hij is de beste klimmer en de beste tijdrijder van de klassementsrenners. Mollema verraste enorm met zijn 11e plek in een vlakke tijdrit, maar zijn klimtijdrit is meestal nog beter; hij werd in de Ronde van Zwitserland al derde in een klimtijdrit. Maar ook Contador kan er goed mee overweg. Het is niet de specialiteit van Ten Dam, maar die heeft gelukkig niets te vrezen van de mannen achter hem.”

Etappe-uitslag:

1 Rui Costa (Movistar) 3:52:45
2 Christophe Riblon (AG2R) +42
3 Arnold Jeannesson (FDJ) +42
4 Jerome Coppel (Cofidis) +42
5 Andreas Klöden (Radioshack) +42

Klassement:

1. Christopher Froome (SKY)
2. Bauke Mollema (Belkin) +4:14
3. Alberto Contador (Team Saxo Tinkoff) +4:25
4. Roman Kreuziger (Team Saxo Tinkoff) +4:28
5. Nairo Quintana (Movistar) +5:47

Infographic via ANP


Etappekaart via Cycling the Alps

Het etappeverslag is afkomstig van persbureau Novum

    • Frank Huiskamp