‘Plan voor tolheffing op Belgische wegen gaat niet door’

Grensovergang Hazeldonk. ANP / Guus Schoonewille

België voert geen tolheffing in op snelwegen en N-wegen volgens de Belgische krant De Morgen. Die schrijft vanochtend op basis van diverse bronnen binnen de regering dat het invoeren van een wegenvignet van de baan is. In plaats daarvan komt er een kilometerheffing voor vrachtwagens.

De Vlaamse regering was al geen groot voorstander van het plan volgens de krant, de Waalse regering beseft nu ook dat het vignet minder rendabel is dan verwacht. Het akkoord wordt volgens de krant waarschijnlijk donderdag goedgekeurd door de Brusselse en de Waalse regering, en vrijdag door de Vlaamse regering.

De onderhandelaars zouden wel overeen zijn gekomen dat er een kilometerheffing voor vrachtwagens komt per 2016, die jaarlijks een miljard euro moet opbrengen.

ANWB kwam al in het voorjaar in actie tegen de plannen

De ANWB noemde het in april nog onterecht dat voor wegen waar al voor is betaald nu tol wordt geheven. Eerder voerde België aan dat het niet eerlijk is dat ieder jaar duizenden Nederlanders over de Belgische wegen (meestal op weg naar Frankrijk) rijden en daar slijtage en files veroorzaken zonder hiervoor te hoeven betalen.

Het is volgens de ANWB ook niet eerlijk dat voor N-wegen tol zou moeten worden betaald, hierdoor zou er geen tolvrij alternatief meer zijn zoals in Frankrijk of Zwitserland. Ook vreesde de toeristenbond een wildgroei van tolsystemen en stickers om door Europa te rijden.

Ook in 2007 zag België af van de invoering van het wegenvignet, onder meer vanwege juridische bezwaren van de Europese Commissie.

    • Annemarie Coevert