Op reis in eigen huis

Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk geven in woord en beeld vakantie- tips aan thuisblijvers.

Veel mensen gaan samen op reis met de auto, trein, bus of het vliegtuig. Meestal komen ze terug met mooie foto’s en bijzondere verhalen over de plaats van bestemming, maar over de reis ernaartoe hoor je ze nooit. Nogal wiedes, want zo leuk is dat niet. Voor deze reiservaring hoef je trouwens de deur helemaal niet uit.

Vraag of je buurman een middagje douanier wil spelen en laat hem extra goed je paspoort controleren. Je hele familie gaat mee, dus ook je dochter die na tien minuten al begint te jengelen. Wacht maar totdat blijkt dat het vliegtuig drie uur vertraging heeft. Dan piept ze wel anders!

Eindelijk mogen jullie aan de reis beginnen. Neem plaats op stoelen in de kelder en ga dicht op elkaar zitten. Na een half uur komt er een knappe stewardess binnen (vraag of de oppas voor het normale tarief in een blauwe bloes en rok langskomt).

Ze legt het vluchtplan uit en serveert pas na een uur een kleffe magnetronmaaltijd. Kijk op een mini-tv naar oude afleveringen van SpongeBob of GTST.

Als je na zes uur eindelijk op je bestemming bent gearriveerd, kan de buurman oftewel douanier dezelfde handelingen verrichten als bij het vertrek, maar nu met een opgeplakte snor en een vreemd accent.

Deze thuisblijftips zijn gebaseerd op ‘Niemand de deur uit, Vakantieboek voor thuisblijvers’ van Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk (uitgeverij De Harmonie).