Noor in Frankrijk opgepakt vanwege beramen terreuraanslag

Kristian 'Varg' Vikernes op archiefbeeld uit 1994 Foto AP/ NTB Scanpix, Johnny Syversen

De politie in Frankrijk heeft een Noorse man opgepakt, die met Anders Breivik in verband wordt gebracht. Hij zou ervan verdacht worden een “grote terroristische aanslag” te hebben voorbereid.

Het zou volgens persbureau AP gaan om de 40-jarige Kristian ‘Varg’ Vikernes, een Noorse black metalmuzikant en al eerder veroordeeld moordenaar en brandstichter. Zijn Franse vrouw, Marie Cachet, is ook opgepakt, zo berichtte de aanklager. Vikernes zou een van de mensen zijn geweest die een kopie van het extremistische manifest van Breivik ontvingen, voordat hij 77 mensen doodde in Noorwegen.

Op zijn website - de artikelen lijken even niet beschikbaar- bespreekt Vikernes het manifest van Breivik. Hij stelt zich daarin echter enkele keren kritisch op. Hij noemt Breivik een keer een ‘christian loser’ en zichzelf een ‘heiden’.

In 2009 vrij na zestien jaar cel

Vikernes kwam in mei 2009 vrij na zestien jaar in de cel te hebben gezeten vanwege de moord op Mayhem-gitarist Øystein ‘Euronymous’ Aarseth en de brandstichting in drie kerken in Noorwegen. Hij kwam in 2010 naar Frankrijk.

Hij zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken banden hebben met neonazi’s. Hij zou een “mogelijke bedreiging vormen voor de maatschappij”. Dat zou blijken uit de aard van onderschepte berichten die hij online plaatste, schrijft AFP. Uit het huis dat Vikernes deelde met vrouw Cachet werden wapens in beslag genomen. Cachet had recent legaal vier jachtgeweren aangeschaft.

    • Frank Huiskamp