Nederlandse gaat Britten leren toezicht te houden

De Nederlandse Annetje Ottow, hoogleraar economisch publieksrecht aan de universiteit van Utrecht, gaat haar pas geklaarde trucje nog eens over doen in Groot-Brittannië.

Ottow (47) is aangetrokken als commissaris van de nieuw op te richten kartelwaakhond, meldde het Britse ministerie van economische zaken gisteren.

De oud-vicevoorzitter van de Opta, de kartelpolitie in de post- en telecomsector, heeft in Nederland net de fusie afgerond met die andere twee toezichthoudende organen, de Nma en de Consumentenautoriteit.

Per 1 april zijn de drie samengevoegd in de Autoriteit Consument en Markt. Ottow was erbij om de strategie uit te zetten van de nieuwe fusieclub, die naast geld besparen ook anders moet gaan werken.

In Groot-Brittannië zijn ze iets soortgelijks van plan. Daar moet de Competition and Markets Authority komend najaar herrijzen uit twee voorgangers. Ottow krijgt in Londen ondermeer gezelschap van de Amerikaan Bill Kovacic. Hij deed eerder ervaring op bij de Federal Trade Commission, de kartelwaakhond in de VS. De Britten roemen in hun persverklaring het „hoge kaliber” van de aangetrokken commissarissen.

Ottow krijgt het nog druk dit najaar. Onlangs werd ook bekend dat de topvrouw per 1 september toetreedt tot de raad van toezicht van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.