Liever platen verkopen

Wat is er aan de hand?

Radiohead-voorman Thom Yorke en producer Nigel Godrich halen twee albums van Spotify. Het soloalbum van Thom Yorke uit 2006, The Eraser, is niet langer te beluisteren via de streamingdienst. En ook debuutalbum Amok van Atoms for Peace, de band waar Yorke en en Godrich deel van uitmaken, is verwijderd. Dat meldden de muzikanten gisteren via Twitter. De actie is een protest tegen de ongelijke behandeling van artiesten door het bedrijf. ‘Vergis je niet. Nieuwe artiesten op #Spotify krijgen geen geld. Terwijl aandeelhouders binnenkort wel veel verdienen. Simpel’, twitterde Yorke. „Ik betwijfel of [Pink Floyd classic] Dark Side Of The Moon was gemaakt als mensen naar Spotify hadden geluisterd in plaats van platen te kopen in 1973. Dat was gewoon veel te duur geweest”, zei Godrich.

Hoe werkt Spotify?

De streamingdienst biedt toegang tot een online bibliotheek met meer dan 20 miljoen nummers. Elke dag komen daar 20.000 liedjes bij. Gebruikers slaan de muziek niet op, maar streamen nummers rechtstreeks vanaf de Spotify-servers. Dat doen 30 miljoen gebruikers in 28 landen, van wie zes miljoen betalen.

Wat loopt de band mis?

Spotify heeft contracten met alle grote platenmaatschappijen zoals Universal, EMI en Sony, waarvan sommige ook aandeelhouder zijn in het bedrijf. Kleinere labels zijn vaak aangesloten bij een agent die de deal namens hen met Spotify sluit. Onder welke voorwaarden dat gebeurt, blijft onbekend. In een reactie per mail laat Spotify weten daar geen details over te geven. The New York Times schreef dat Spotify volgens het jaarverslag over 2011 minimaal 151 miljoen dollar aan royalty’s uitbetaalde in 2012. Het bedrijf maakt nog steeds geen winst; vorig jaar werd 500 miljoen uitgekeerd aan aandeelhouders, dit jaar volgt nog eens 500 miljoen dollar. Van iedere dollar die het bedrijf incasseert geeft het 70 cent uit aan creditcardkosten en royalty’s volgens het bedrijf zelf. Hoe die worden betaald of verdeeld onder rechthebbenden is niet bekend. „Maar ik kan me voorstellen dat een partij als Universal, met een uitgebreide catalogus en medeaandeelhouder bovendien, een andere deal sluit dan een kleinere partij. Dat is niet anders dan in de echte wereld. Als beginnend artiest sta je ook niet direct op de grote podia.”

Wat draagt Spotify bij?

Wereldwijd stegen de inkomsten uit muziekverkopen vorig jaar voor het eerst in veertien jaar dankzij de omzet van diensten als iTunes en Spotify. Een kleine platenmaatschappij als Excelsior haalt 10 procent van zijn inkomsten uit Spotify.

    • Rolinde Hoorntje