Lage cultuur in Limburg?

De strekking van het artikel van Maaike Meijer is niet helemaal duidelijk: moeten we nu met z’n allen André Rieu mooi gaan vinden omdat hij een volksfeest naar middeleeuwse snit ontketent? Wat mij betreft niet.

Rieu staat niet alleen voor (edel)kitsch, maar brengt ook al vele jaren uitentreuren hetzelfde. Dat hij dertig jaar geleden “het zelf niet meer uithield” bij het Limburgs Symfonie Orkest had misschien te maken met zijn plek in dat orkest, namelijk achteraan bij de tweede violen.

De discussie over hoge en lage cultuur wordt ook in Limburg gevoerd. Als voorbeelden van lage cultuur worden dan de harmonieën, fanfares en schutterijen genoemd. Naar mijn mening onjuist, het gaat hierbij om folklore. Ik ben benieuwd welke plek dit volksvermaak krijgt in het onderzoek van mevrouw Meijer. Zij heeft een (overigens voortreffelijke) biografie geschreven over Vasalis, en ze kan “festivaliseren” wat ze wil, de doelgroep voor de gedichten van Vasalis en haar biografie is en blijft beperkt. Als deze groep de culturele elite wordt genoemd, dan heb ik daar geen problemen mee.

Klaas Damhof

Maastricht