Kortkolom economie

SBM Offshore boekt megaorder in Brazilië

Amsterdam. Olieplatformconstructeur SBM Offshore heeft een contract van 3,5 miljard dollar (ruim 2,7 miljard euro) afgesloten. Het bedrijf uit Schiedam zal twee drijvende olieproductie- en opslagplatforms bouwen en verhuren aan de Braziliaanse olieproducent Petrobas. De platforms zijn bestemd voor het olieveld Lula, 300 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro. Het is de grootste order uit de geschiedenis van SBM Offshore, dat financieel moeilijke jaren heeft doorgemaakt. Het bedrijf had zichzelf in de problemen gebracht door de mislukte bouw van een oliewinninginstallatie in de Noordzee. Ook SBM’s reputatie liep deuken op. Zo loopt er nog steeds een intern onderzoek naar mogelijke corruptie rond activiteiten in West-Afrika. (NRC)

Game Mania zelfstandig verder

Amsterdam. Game Mania gaat zonder Free Record Shop verder. De drie investeerders die Game Mania in 1992 hebben opgericht, nemen de gamewinkels van Free Record Shop over, zo hebben zij gisteren bekendgemaakt. Voor 51 van de 64 winkels in Nederland betekent de overname een doorstart. Game Mania België, met 39 winkels, zet de activiteiten ongewijzigd voort. „Game Mania is in de afgelopen twintig jaar enorm gegroeid en heeft ook nog heel wat potentieel. We investeren met volle overtuiging opnieuw in het bedrijf”, aldus één van de oprichters en nu kopers. (Novum)

Grontmij verkoopt Frans onderdeel

Amsterdam. Ingenieursbureau Grontmij heeft zijn Franse onderdeel Monitoring & Testing (M&T) verkocht aan een groep Franse investeerders, waaronder Siperax en BNP Paribas, voor een bedrag van 71 miljoen euro. Grontmij kreeg M&T in handen na de overname van Ginger, in 2010. Het onderdeel was in 2012 goed voor een omzet van 109,5 miljoen euro. De boekwaarde bedroeg 64 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2013. (NRC)

Autoverkopen met helft gedaald

Amsterdam. Het aantal verkochte nieuw auto’s is in juni gedaald met 53,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In het eerste half jaar werden 36 procent minder nieuwe auto’s verkocht dan een jaar eerder. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Europese brancheorganisatie ACEA. In de Europese Unie daalde het aantal verkochte nieuwe auto’s in juni met 5,6 procent. In Nederland werden in juni 35.285 nieuwe personenauto’s geregistreerd. In dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog ruim 67 duizend. (Novum)

GSK betaalde Chinese dokters smeergeld

Amsterdam. Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) heeft zich volgens de Chinese autoriteiten schuldig gemaakt aan het omkopen van dokters en ambtenaren. Het Britse bedrijf zou meer dan 3 miljard yuan (373 miljoen euro) hebben betaald aan steekpenningen. De politie heeft vier Chinese medewerkers van GSK aangehouden. GSK zegt mee te werken aan het onderzoek. (NRC)