Kortkolom buitenland

Drugsbaas in Mexico overmeesterd

Mexicio City. President Enrique Peña Nieto van Mexico heeft een groot succes geboekt in de strijd tegen de drugskartels in zijn land. Gisteren overmeesterde een speciale eenheid vlakbij de Amerikaanse grens Miguel Ángel Treviño Morales, de leider van Los Zetas, de wreedste van alle drugsbendes in Mexico met verbindingen tot in de VS en het midden van Zuid-Amerika. Morales (40) nam vorig jaar oktober de leiding over de Zetas (de Z’s) over nadat zijn voorganger, Heriberto Lazcano Lazcano, bijgenaamd ‘De Beul’ was gedood in een vuurgevecht met Mexicaanse mariniers. De VS hadden een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de aanhouding van Morales. (NRC)

Franse gijzelaar in Mali dood gevonden

Parijs. Franse troepen hebben in het noorden van Mali het lichaam gevonden van de daar ruim anderhalf jaar gegijzeld gehouden zakenman Philippe Verdon. Dat heeft president François Hollande gisteren bevestigd. Verdon werd in november 2011 samen met zijn collega Serge Lazarevic ontvoerd vanuit een hotel in Hombori, in het gebied dat kort hierna onder controle kwam te staan van radicale moslimgroepen. De aan Al-Qaeda gelieerde organisatie AQMI kondigde op 19 maart, twee maanden na de Franse interventie in Mali, aan Verdon te zullen executeren. Lazarevic zit nog steeds vast. Voor zijn leven wordt gevreesd. (NRC)

Hogerhuis stemt in met homohuwelijk

Londen. Het Britse Hogerhuis heeft gisteren ingestemd met het homohuwelijk. Het wetsvoorstel is teruggestuurd naar het Lagerhuis, waar parlementsleden kans krijgen om nog over enkele amendementen te stemmen. Verwacht wordt dat dit geen problemen zal opleveren. Het Lagerhuis stemde eerder met 390 tegen 148 in met het homohuwelijk. Eind deze week zal koningin Elizabeth de wet ondertekenen, de eerste huwelijken zullen in 2014 worden gesloten. (NRC)

Rusland oneens met VN-conclusie Iran

new york. Rusland en China hebben in de sanctiecommissie van de Verenigde Naties geweigerd de conclusie van een commissie van experts te onderschrijven dat Iran vorig jaar sancties van de VN heeft geschonden met de lancering van een aantal ballistische raketten. Dat hebben diplomaten bij de VN in New York gisteren gemeld. Daardoor is het volgens hen niet mogelijk naar aanleiding nieuwe sancties af te kondigen of bestaande uit te breiden. In de sanctiecommissie hebben alle leden van de Veiligheidsraad zitting. Rusland en China hebben de laatste paar jaar ook actie van de Veiligheidsraad inzake Syrië geblokkeerd. (Reuters, AP)

Vredebesprekingen over Transnistrië

Wenen. Oekraïne, Rusland, Amerika en EU hebben vandaag in Wenen de multilaterale vredesbesprekingen over de oude Sovjetrepubliek Moldavië hervat. De spanningen rond de afgescheiden provincie Transnistrië zijn opgelopen sinds Moldavië in mei de paspoortcontroles bij de grensrivier Dnjestr herinvoerde. (NRC).