Kort

Verkeersveiligheid

Steeds meer fietsongelukken

amsterdam. - Het aantal doden en gewonden door ongelukken op de fiets neemt toe. Vooral het aantal slachtoffers tussen de 60 en 80 jaar stijgt, blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Deskundigen wijzen erop dat de snelheid op de fietspaden flink is toegenomen. Dat komt door het toenemend aantal racefietsers en door de enorme populariteit van de elektrische fiets, waarmee makkelijk meer dan 20 kilometer per uur kan worden gereden. Binnen de bebouwde kom zijn er veel ergernissen tussen fietsers. In het Brabantse Hoogeloon overleed zaterdag een 17-jarige wielrenner. Hij werd bij het oversteken aangereden door een automobilist. NRC

Verzameling

Typemachines Hermans verkocht

amsterdam. - De 150 typemachines van wijlen W.F. Hermans blijven definitief niet in Nederland. Minister Bussemaker van Cultuur (PvdA)heeft geen bezwaar geuit tegen de verkoop van de collectie aan een Belgische boekhandel. Bussemaker schrijft aan de Tweede Kamer dat de collectie toegankelijk blijft voor publiek en dat de verzameling typemachines als één geheel wordt verkocht. De stichting die de collectie typemachines van de schrijver in beheer heeft, wil ze verkopen aan een boekhandel in Gent. De regeringspartijen probeerden de minister nog te overhalen om de collectie voor Nederland te behouden. NRC

Matchfixing

Beroep Fenerbahçe levert niets op

Amsterdam. - Het beroep van Fenerbahçe tegen de Europese uitsluiting heeft niets uitgehaald. Dat maakte de beroepsinstantie van de UEFA gisteren bekend. De Turkse topclub werd uitgesloten van Europees voetbal vanwege beschuldigingen van matchfixing in 2011. Ook het beroep van Besiktas leverde niets op. De UEFA maakte vorige maand bekend Fenerbahçe voor twee jaar uit de Europese toernooien te weren. Besiktas werd voor een jaar geschorst. Fenerbahçe eindigde vorig seizoen als tweede in de Turkse Süperlig. De ploeg van aanvaller Dirk Kuyt zou daardoor in de derde kwalificatieronde van de Champions League in mogen stromen. Daarvoor wordt vrijdag geloot. NRC