Kort

Baby’s

Opnieuw minder geboortes door crisis

Amsterdam. - Het aantal geboorten is tussen juni 2012 en mei 2013 opnieuw gedaald, tot 172.000. Daarmee is het aantal geboorten in Nederland bijna net zo laag als in de eerste helft van de jaren tachtig, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren. De afname is het sterkst bij vrouwen rond de dertig jaar. De daling van het aantal geboorten past in een trend: ook in 2011 en vorig jaar ging het al omlaag. De daling hangt niet samen met het aantal vruchtbare vrouwen in Nederland, want dat is zo goed als gelijk gebleven. Het CBS denkt dat de economische crisis de oorzaak is. ‘Deze leidt tot uitstel of afstel van het krijgen van kinderen’. NRC

China

Geen onderwijs voor kind met beperking

Beijing. - Meer dan een kwart van de Chinese kinderen met beperkingen krijgt geen toegang tot het onderwijs. De groep die wel naar school gaat, wordt begeleid door ongeoefende leraren. Dat blijkt uit een rapport van Human Rights Watch. Jonge Chinese studenten met een beperking wordt de toegang tot regulier onderwijs ontzegd. Tenzij ze kunnen aantonen zich aan te passen aan de fysieke toegankelijkheid, en aan de manier van lesgeven van de desbetreffende school. Het rapport toont aan dat het groeiende probleem van sociale ongelijkheid ook van toepassing is op mensen met een handicap. AP

Overstroming

‘Meer dan 5.000 vermisten zijn dood’

amsterdam. - De Indiase autoriteiten gaan er niet van uit dat de 5.748 mensen die eind vorige maand vermist raakten bij de overstromingen nog in leven zijn. De procedures voor financiële compensatie aan de familieleden worden in gang gezet, verklaarde het hoofd van de provincie Uttarakhand. Aanhoudende moessonregens zorgden eind vorige maand voor overstromingen en aardverschuivingen in Noord-India. Tientallen dorpen werden afgesloten van de buitenwereld en het slechte weer belemmerde de reddingsoperaties. NRC