Kort

Al-Qaeda

Ontvoerde Fransman Mali dood gevonden

Parijs. - Een lichaam dat in het noorden van Mali is gevonden, blijkt dat van Philippe Verdon, een van de zes Franse gijzelaars die gevangen werden genomen door Al-Qaeda’s Noord-Afrikaanse leger. Frankrijk heeft dit gisteravond bevestigd. De zakenman Philippe Verdon werd met een andere Fransman in november 2011 ontvoerd uit een hotel in de Noord-Malinese stad Hombori. Al in maart schreef een Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda op een website dat Verdon was onthoofd, als vergelding voor de Franse interventie in het land. AP, AFP

Job Cohen

Oud-leider PvdA wordt voorzitter bij Cedris

Amsterdam. - Job Cohen (65) gaat aan de slag bij brancheorganisatie van sociale werkvoorzieningsbedrijven Cedris. De voormalig burgemeester van Amsterdam en oud-PvdA-leider is voorgedragen als nieuwe voorzitter, zo meldde de organisatie gisteren. Cohen moet Iris van Bennekom opvolgen die haar functie begin juli neerlegde. Het bestuur denkt dat de ‘ruime bestuurlijke ervaring’ van Cohen van grote waarde kan zijn voor Cedris. Cohen was in het afgelopen jaar vooral actief als leider van de commissie die de Facebookrellen in Haren onderzocht. Hij is verder voorzitter van Voice, de raad van toezicht van de Wageningen University en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Novum

Pakistan

Doodstraf voor beledigen Mohammed

Amsterdam. - De Pakistaan Sajjad Masih (21), een christen, is tot levenslang veroordeeld voor het beledigen van de profeet Mohammed. Dat meldt de Pakistan Christian Post. Masih zat al sinds 28 december 2011 vast. Hij zou in een sms aan een aantal moslimgeestelijken Mohammed hebben beledigd. Masihs raadslieden én de officier van justitie gaan tegen de uitspraak van de rechter in Gojra in beroep. Op blasfemie staat in Pakistan de doodstraf. Masih gebruikte voor zijn actie de mobiele telefoon van zijn toenmalige verloofde. Die woont nu in Groot-Brittannië. Pakistan heeft om haar arrestatie en uitlevering gevraagd. Ook zij zou voor blasfemie voor de rechter gebracht moeten worden. Novum