Kloof tussen hoge en lage cultuur bestaat niet

De lofrede van Maaike Meijer op André Rieu kan geen logisch betoog genoemd worden. Gehoorzamen aan wetten plaatst ze doodleuk naast het volgen van praktische gebruiken. Dat men bij een live optreden van Rieu niet stil hoeft te zitten is van geheel andere orde dan de noodzaak om dat bij een uitvoering van een pianosonate of strijkkwartet wel te doen.

Zitten of staan en bewegen heeft niets te maken met ‘solitair luistergenot’ en ‘plechtige geïndividualiseerde muziekcultuur’, maar met het simpele feit dat bepaalde muziek niet hoorbaar is te midden van allerlei andere geluiden. Bovendien kan muziek zó opwindend zijn dat er geen enkele behoefte bestaat tijdens het luisteren zelf ook nog geluiden te maken.

De vraag is wie Rieu diskwalificeert. De kloof waar Meijer naar verwijst bestaat niet: er zijn vele cultuuruitingen die naast elkaar bestaan. Wat mij betreft geniet de hoogleraar cultuur- en genderstudies op het Vrijthof van André Rieu. Dat gaat prima samen. Ik zou dat misschien ook doen – onder het genot van een koel Limburgs biertje – maar in haar manke voorstelling van zaken ga ik niet mee.

Dick Borstlap

Wasssenaar

    • Dick Borstlap