Regisseur Jos Stelling deelt oeuvreprijs met Charles Aznavour

Jos Stelling heeft dit weekeinde in de Armeense hoofdstad Jerevan de Parajanov’s Thaler Lifetime Achievement Award gewonnen. De Nederlandse regisseur werd geëerd naast de Franse acteur en zanger Charles Aznavour, die de eregast was van het festival.

UTRECHT: Jos Stelling Portret van Jos Stelling, een Nederlands filmregisseur, scenarist en producer. Foto ANP / Freek van Asperen

Jos Stelling heeft dit weekeinde in de Armeense hoofdstad Jerevan de Parajanov’s Thaler Lifetime Achievement Award gewonnen. De Nederlandse regisseur werd geëerd naast de Franse acteur en zanger Charles Aznavour, die de eregast was van het festival.

Ook de Armeense regisseur Nerses Hovhannisyan, de Duitse Margarethe von Trotta en de Hongaarse István Szabó werden onderscheiden met de oeuvreprijs. De 89-jarige Aznavour speelde in films als Tirez sur le Pianiste en Die Blechtrommel.

Stellings film Het Meisje en de Dood was op het festival te zien buiten het competitieprogramma. De film met Sylvia Hoeks in de hoofdrol opende vorig jaar het Nederlands Film Festival. De eerste film van de inmiddels 68-jarige Stelling was Mariken van Nieumeghen uit 1979. De film werd geselecteerd in de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes.

‘Klassieke, lichtelijk oubollige film’

Stelling, die aan de wieg stond van het Utrechts Filmfestival, heeft twaalf films gemaakt en tientallen nominaties en prijzen in de wacht gesleept, waaronder vijf Gouden Kalveren. Zijn laatste Gouden Kalf ontving hij voor Het Meisje en de Dood. NRC schreef daarover:

“Een klassieke, om niet te zeggen lichtelijk oubollige auteursfilm over de fatale driehoeksverhouding tussen een schone courtisane (Sylvia Hoeks), een jonge arts en een rijke zakenman.”

De Nederlandse film Heroin van René Houwen en de Nederlands-Belgische films Het Vijfde Seizoen draaiden wel in de competitie. De films vielen echter niet in de prijzen in Armenië, schrijft persdienst Novum.

    • Mirjam Remie