Interim-president Egypte beëdigt regering

De nieuwe interim-regering van Egypte. Foto AP / Egyptian Presidency

De Egyptische interim-president Adly Mansour heeft vandaag een interim-regering beëdigd. Deze regering moet Egypte besturen tot de eerstvolgende verkiezingen, die wat Mansour betreft begin 2014 moeten worden gehouden.

De nieuwe regering wordt geleid door de econoom Hazem el-Beblawi. Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding president Mohammed Morsi 3 juli werd afgezet, blijft minister van Defensie en wordt daarnaast ook vicepremier.

Mohammed Ibrahim blijft minister van Binnenlandse Zaken, het ministerie waar de politie onder valt. Hij was in het vorige kabinet door Morsi benoemd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal geleid gaan worden door voormalig VN-ambassadeur Nabil Fahmy.

De Moslimbroederschap heeft de nieuwe interim-regering al “niet legitiem” genoemd. Voormalig president Morsi behoorde tot de Moslimbroederschap.

Het volgens persbureau AP relatief liberale kabinet omvat drie vrouwen - op een totaal van 33 plus de premier. Drie is echter nog steeds veel voor Egypte. In de voorgaande kabinetten was slechts plaats voor hooguit twee vrouwelijke ministers.

Er zijn geen leden van islamitische partijen in het nieuwe kabinet opgenomen. Het nieuwe kabinet telt wel drie christelijke ministers. De Moslimbroederschap zouden ministersposten zijn aangeboden, aldus een woordvoerder van de nieuwe interim-regering, maar de broederschap zou die hebben afgewezen.

Het Nationale Reddingsfront, het oppositieverbond dat zich verzette tegen het presidentschap van Morsi, levert drie kabinetsleden. Mohamed ElBaradei, een van de leiders van het Front, werd eerder al benoemd tot vicepresident.

Een Egyptisch voetbalicoon gaat het ministerie van jeugdzaken leiden. Middenvelder Taher Abu Zeid speelde vroeger voor el-Ahly in Caïro en kwam in de jaren tachtig uit voor het nationale elftal.