Hoe kan Froome bewijzen dat hij zonder doping rijdt?

Hij krijgt dagelijks een spervuur van vragen over doping. Chris Froome wordt er moedeloos van. „Dit is het product van volledige toewijding.”

Dit is de Tour de France in het jaar 2013: journalisten die een geletruidrager vragen te bewijzen dat hij geen doping heeft gebruikt. Schuldig totdat de onschuld is bewezen.

Voor Chris Froome was het gisteren, een dag na zijn heldhaftige zegetocht naar de top van de Mont Ventoux, een pijnlijk treffen met de Britse sportpers. Hartstikke mooi, zo’n overwinning op die kale berg waar bijna een halve eeuw geleden Tom Simpson het leven liet – maar in het bomvolle zaaltje van het Park Inn Hotel in Orange ging het maar om één ding: toon op deze rustdag de wereld maar eens aan dat hier géén doping in het spel is.

Natuurlijk, in de eerste Franse ronde sinds de genadeloze ontmanteling van zevenvoudig Tourverliezer Lance Armstrong begrijpt ook Chris Froome van het Britse Team Sky dat er vragen worden gesteld als een renner zo veel harder omhoog rijdt dan de rest. Alberto Contador, Alejandro Valverde, Cadel Evans, Andy Schleck, de Colombiaanse wielersensatie Nairo Quintana: geen enkele renner kan deze zomer bij de Keniaanse Brit in het wiel blijven.

In de eerste twee weken van de Tour hoorde hij iedereen nog geduldig aan en antwoordde hij alle vragen meer dan beleefd, op zijn Engels, in een poging iedereen te overtuigen van zijn schone intenties. Gisteren, in een benauwde zaal vol journalisten, waren de eerste sporen van lichte wanhoop en frustratie zichtbaar in zijn ogen. ’s Ochtends voor de start staan ze bij de bus, ’s avonds na de finish keren ze terug – dag in dag uit dezelfde vragen. Rijd je een schone Tour? Heb je doping gebruikt? Hoe komt het dat niemand kan volgen?

Deze keer heeft Froome een strakke blik op zijn gezicht als hij zegt, als in een officiële verklaring: „Ik kan alleen maar open zijn: ik heb heel hard getraind om dit te bereiken.” Dan, met een trilling in zijn stem: „Alle resultaten die ik haal zijn mijn eigen resultaten, het product van volledige toewijding. Het is een heel lange weg geweest om hier te komen. En ik heb de steun van een fantastische ploeg. Dat komt nu allemaal samen. Ik weet niets over al die andere dingen [doping], daar kan ik niet over praten. Ik weet wat ik heb gedaan om dit te bereiken, en daar ben ik heel trots op.”

Froome ontkende ook dat hij „vereerd” zou zijn te worden vergeleken met Armstrong, na zijn sensationele demarrages op de flanken van de Mont Ventoux. „Dat vind ik geen eer. Lance was een bedrieger, ik niet. End of story.”

Ook de grote baas van Team Sky, Sir Dave Brailsford, wil zo langzamerhand weer eens verder met zijn werk. Net als zijn toprenner Froome raakt hij zo langzamerhand gefrustreerd over het dagelijkse spervuur van vragen over doping, erkende de Brit. „Het is tien uur in de ochtend en ik probeer hier iemand te verdedigen die niets verkeerd heeft gedaan”, zei Brailsford gisteren.

Ook hij begrijpt dat de media na alle dopingonthullingen van het laatste jaar duidelijkheid willen van een wielrenner die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. „Maar jullie vragen ons te bewijzen dat wij geen doping gebruiken”, zei hij.

Brailsford zou niets liever willen, maar de grote vraag is: hoe? „Elke dag pijnigen wij ons hersens over de vraag hoe wij kunnen bewijzen dat wij geen doping gebruiken. Ik krijg elke dag dezelfde vraag van honderd verschillende journalisten. Waarom gaan jullie niet eens bij elkaar zitten, bespreek samen wat jullie willen weten en vertel me dan: welk bewijs is voldoende?”

Brailsford wil met zijn ploeg open kaart spelen met de rest van de wielerwereld. Alle gegevens die Team Sky de afgelopen jaren heeft verzameld, mogen wat hem betreft worden ingezien door deskundigen, niet niet alleen de bloedwaarden in de biologische paspoorten, ook het gewicht van de wielrenners en de data over het fysieke vermogen.

Brailsford zou het „aanmoedigen” als het wereldantidopingagentschap (Wada) een deskundige benoemt. Die kan wat de Brit betreft „alles” inzien dat Team Sky heeft. „Ze kunnen bij ons komen wonen, ze kunnen al onze gegevens inzien, elke training bijwonen – ze krijgen toegang tot alles. Al die informatie mogen ze van ons vergelijken en analyseren. En daarna kunnen ze de hele wereld, en de pers, vertellen of ze denken dat wij geloofwaardig zijn of niet.”

Sommige journalisten hebben zelf om inzage gevraagd in de gegevens over het vermogen van de renners van Sky, maar daar wil Dave Brailsford niet aan. Die informatie beschouwt de ploegleider als „bedrijfsgeheim”.

    • Rob Schoof