Forse straf pyromanen Winschoten

Een man en zijn vriendin (beiden 26) uit de Groningse gemeente Oldambt hebben gisteren forse straffen gekregen wegens brandstichtingen in Winschoten en omgeving tussen april en oktober 2012.

De rechtbank in Groningen legde hoofdverdachte Danny F. conform de eis drieënhalf jaar cel op met tbs. Hij wordt binnenkort vervolgd voor nog eens tien brandstichtingen, die niet in de zaak zijn meegenomen na bezwaren van zijn advocaat.

Zijn vriendin Miranda F. werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, en verplicht reclasseringstoezicht.

In het centrum van Winschoten woedden vorig jaar tientallen branden, die veel onrust veroorzaakten bij bewoners. Vooral die in een pand in Winschoten in de nacht van 14 op 15 september vorig jaar rekent de rechter het duo zwaar aan. Hoogbejaarde bewoners van het flatgebouw boven het gebouw moesten wegens de rookontwikkeling worden geëvacueerd.

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat Danny een autistische stoornis en alcoholproblemen heeft. Zowel hij als zijn vriendin wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Het PBC oordeelt dat Miranda F. zwakbegaafd is. De kans op herhaling van de misdrijven bij haar acht de rechtbank gering. Beide verdachten verklaarden dat ze door de ander onder druk waren gezet om de branden te stichten, maar de rechtbank vindt dit niet geloofwaardig.