Faillissement dreigt voor Spaans concern Prisa, uitgever van El País

De financiële situatie van de Spaanse mediagroep Prisa, onder meer uitgever van de belangrijkste landelijke kwaliteitskrant El País, wordt steeds penibeler. De koers van het concern ging vrijdag en gisteren op de beurs van Madrid met in totaal 14 procent onderuit.

Beleggers dumpten hun aandelen na een bericht, donderdag in The Wall Street Journal, dat het overweegt een bankroetprocedure (Chapter 11) aan te vragen in de VS. Prisa is ook genoteerd New York en het Amerikaanse faillissementsrecht zou mogelijk gunstiger zijn dan het Spaanse.

De groep gaat gebukt onder een schuldenlast van 2,9 miljard euro, die het door de kredietschaarste niet langer hergefinancierd krijgt. Ze is vooral in de problemen geraakt met enkele onhandige overnames op de tv-markt. Daarnaast leidt de crisis in Spanje tot teruglopende verkoop- en advertentie-inkomsten bij vlaggenschip El País. Vorig jaar werden 129 van de 450 redacteuren ontslagen.

In 2011 kocht de links-progressieve, Frans-Amerikaanse durfinvesteerder Nicolas Berggruen zich in bij Prisa. Dit nadat hij er eerder niet in was geslaagd de Franse krant Le Monde in handen te krijgen. De Polanco-familie – die sinds de oprichting van El País, in mei 1976, het concern leidde – verloor hierbij haar absolute macht. De transactie verlichtte de financiële nood slechts tijdelijk. Mede doordat Prisa vorig jaar 73 procent aan beurswaarde verloor.

De enige officiële reactie van Prisa is dat het met „crediteuren spreekt over een herstructurering van de schuld”. Dit betekent dat leningen later of slechts gedeeltelijk afbetaald worden. Daarnaast zou het concern winstgevende onderdelen, zoals boekenuitgever Santillana en een aandeel in de Spaanse televisietak van Silvio Berlusconi’s Mediaset, apart willen zetten van verlieslatende activiteiten, zoals betaalzender Digital+.

De belangrijkste schuldeisers zijn in Spanje vooral banken. Volgens critici ondermijnt dit de redactionele onafhankelijkheid van El País. De krant zou bijvoorbeeld niet uitgebreid en kritisch hebben geschreven over de affaire rond een topman van grootbank Santander. Verschillende ontslagen of opgestapte redacteuren zijn op internet nieuwe journalistieke initiatieven begonnen, die ze aanprijzen als wél onafhankelijk.

    • Merijn de Waal