Een paaldans in ruil voor poep en koeienkwijl

PuberruilNed. 3, 21.20 - 21.45 uur

Geblinddoekt wordt de 19-jarige Kirsten naar een onbekende bestemming gebracht. De zelfstandig wonende Rotterdamse, dochter van een Nederlandse moeder en een in Marokko wonende vader, heeft eigenlijk maar één wens. Ze wil „echt niet” in een buitenlands gezin terechtkomen. „Meestal stinkt het daar zo”, zucht ze in de auto. Even later staat ze op het erf van een melkveehouderij in Nijenveen. „Oh God. Een boerderij. Lekker vies allemaal.”

In deze aflevering van het KRO-programma Puberruil – waarin twee pubers vijf dagen van leven ruilen – neemt Kirsten tijdelijk de plaats in van de nuchtere blozende boerendochter Nicole (18) uit Drenthe. Het is een heerlijke aflevering, vooral dankzij Kirsten die onbeschaamd haar hart laat spreken. Ze heeft „dik respect” voor de boeren maar toch vooral een hekel „aan poep en koeienkwijl”. De Rotterdamse, die normaal in een fastfoodrestaurant werkt, staat nu kokhalzend te assisteren bij de bevalling van een koe. Ze moet de uitgang oprekken. „Ontzettend vies. Als een vrouw moet bevallen, hoef ik er ook niet met mijn handen tussen te zitten.”

Ook voor Nicole – „doe mij maar gewoon bij de koeien’’ – is de ruil een kwelling. Toch doet ze een dappere poging het paaldansen, de hobby van Kirsten, onder de knie te krijgen. En ’s avonds likt ze slagroom van de blote borstkas van een mannelijke stripper op de bar van de Baja Beach Club.

    • Marcel Haenen