Een laptop met tabletconditie

Je moet er niet aan denken zo midden in de zomer, maar de nieuwe generatie laptops houdt het een hele werkdag vol. Sterker nog: op een standaard laptop kun je 12 uur non-stop werken op één acculading, zonder een extra batterij mee te nemen.

Zo’n gebruiksduur was tot voor kort voorbehouden aan tablet-pc’s die op een ARM-processor werken. Die zijn zuiniger dan de Intel-chips die je doorgaans in een laptop aantreft. Zes, zeven uur was het maximaal haalbare voor een notebook.

Maar sinds vorige maand levert chipfabrikant Intel Haswell-processors, de naam van een nieuwe generatie chips die gebouwd zijn met 22 nanometer technologie – fijnmaziger en efficiënter dan de vorige generatie.

Een van de eerste computers met zo’n Haswell-chip is de nieuwe MacBook Air, de platte laptop van Apple. Van buiten niet te onderscheiden van het vorige model, maar dankzij een iets krachtiger batterij (7.150 mAh, in plaats van 6.700 mAh) en een Haswell-chip doet de MacBook volgens Apple nu 45 procent langer met z’n accu.

De 11 inch-variant haalt 9 uur, de 13 inch-variant gaat tot 12 uur mee. Die schattingen van Apple – garantie tot aan de voordeur – zijn gebaseerd op milde belasting: beetje tikken, beetje surfen, wifi aan en niet al te hoge helderheid van het scherm (75 procent).

Zodra je de laptop harder laat werken (video bewerken, veel bestanden kopiëren, het scherm op volle kracht) haal je het einde van de werkdag niet. Maar niet te sceptisch: de MacBook Air haalt bij normaal gebruik met gemak het einde van de dag. Na anderhalf uur werken met wifi is het percentage van de accu gedaald van 76 naar 66 procent. Dat voelt luxe, zeker omdat de laptop maar 1,35 kg weegt en geen extra batterij vergt.

Maar het kan nog luxer. Haswell-chips verbeteren natuurlijk ook de gebruiksduur van Windows-laptops. Waarschijnlijk zal Windows 8.1, dat dit najaar uitkomt, nóg zuiniger werken. Vergeleken met de MacBook Air (1.400 x 900 pixels) hebben concurrerende laptops zoals de Sony Vaio Pro 13 en de Samsung Ativ Book 9 Plus een hogere schermresolutie. De Sony weegt slechts 1 kilo en heeft een full HD scherm (1920x1080 pixels). Samsung weegt 1,3 kg en biedt 3.200 x 1.800 pixels – met recht een ultrabook. Dat scherm ziet er prachtig uit, maar die extra grafische inspanning gaat wel ten koste van de batterijduur.

    • Mark Hijink