Deze zwanen zijn van Elizabeth!

The Queen's Swan Marker David Barber (2L) and other Swan Uppers inspect swans and cygnets during the annual Swan Upping ceremony on the River Thames between Shepperton and Windsor in southern England July 15, 2013. Young cygnets are counted and swans and cygnets are assessed for signs of injury or disease during the ceremony. The five-day census of the swan population dates back to the twelfth century when the Crown claimed ownership of all mute swans. Today, the Crown retains the right to ownership of all unmarked mute swans in open water, but The Queen only exercises her ownership on certain stretches of the River Thames and its surrounding tributaries. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT SOCIETY ROYALS) REUTERS

Je bent een land van tradities of je bent het niet. In Groot-Brittannië hebben ze een heuse koninklijke zwanenmerker. Deze David Barber (tweede van links) trekt er ieder jaar met zijn assistenten op uit om namens de koningin (jonge) knobbelzwanen te merken. Al sinds de twaalfde eeuw is de regel: iedere knobbelzwaan die in Groot-Brittannië ronddobbert of -waggelt, behoort de regerend vorst toe. Zo bezitterig is de huidige koningin Elizabeth trouwens niet meer, want het koninklijk recht wordt nog maar op een paar plekken uitgeoefend, zoals hier rond de Theems bij Windsor. Het merken is ook niet alleen een eigendomskwestie. Het wordt ook gebruikt om te kijken of de zwanen in goede conditie zijn.